Kerk H. Bavo (Nuth)

Bron: parochie H. Bavo te Nuth: https://www.bavonuth.nl/Van oudsher heeft er op de plek waar de huidige kerk staat, een veel kleiner kerkje gestaan dat in de achttiende eeuw te klein werd voor de groeiende bevolking van Nuth. Het kerkje moet dateren uit waarschijnlijk de dertiende eeuw. Reeds op het einde van de 17e eeuw was het kerkje in zeer slechte toestand, maar met lap- en herstelwerkzaamheden werd het nog nog aanzienlijke tijd uitgehouden. Van de allereerste kerk zijn enkel nog een altaarsteen en het doopvont bewaard gebleven.

In 1763 werd over het oude kerkje een grotere kerk heen gebouwd, zodat gedurende de bouw, de zielzorg gewoon doorgang kon hebben. Deze kerk werd gebouwd op kosten van het Kapittel van Aken en de pastoor, de kosten van de toren moesten gedragen worden door de bevolking van Nuth. Van de kerk uit 1763 zijn momenteel nog de toren en het eerste deel van het schip aanwezig.

Foto: Jos Siemers In 1921-1922 werden de zijbeuken van de kerk aangebracht en werd het koor opnieuw ingericht. Bijzonder in de kerk is het orgel, de kast, een van de mooiste in Limburg is in rococo-stijl uitgevoerd.

Jaarlijks worden er door de Stichting Orgelkring St Bavo concerten georganiseerd uitgevoerd op dit orgel. De glas-in-lood ramen in het koor zijn uit het aterlier van Oidtmann.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Thema's