Mijnwerkers uit oost en west

  • 12 oktober 2020
  • Tips

Lezing ‘Mijnwerkers uit oost en west’ op donderdag 29 oktober a.s. om 19.30 uur in Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld. Lezing is i.v.m. de nieuwe regels rond het coronavirus geannuleerd.

Mijnwerkers uit oost en west

Bericht is ontvangen van het bestuur van de heemkundevereniging dat de lezing i.v.m. de nieuwe regels rond het coronavirus is geannuleerd.

Lezing door Serge Langeweg               

op donderdag 29 oktober a.s. om 19.30 uur

in Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld

Mijnwerker met pneumatische boor aan het werk (Fotocollectie Rijksvoorlichtingsdienst) Arbeidsmigranten

De Limburgse kolenmijnen waren arbeidsintensieve bedrijven. Vele duizenden mijnwerkers waren er dag en nacht aan de slag, zowel ondergronds als bovengronds. Mijnarbeid was zwaar en voor lang niet iedereen weggelegd. De arbeidsvoorziening was voor de mijnbedrijven een punt van voortdurende aandacht. Mannen uit de regio werden – vaak met succes- aangespoord om mijnwerker te worden. Zo werden ook dorpen als Simpelveld en Bocholtz, gelegen aan de rand van de mijnstreek, in de eerste helft van de twintigste eeuw sterk afhankelijk van de arbeidsmarkt voor mijnwerkers. 

Maar omdat die regionale arbeidsmarkt niet altijd kon voldoen aan de grote vraag naar arbeidskrachten vanuit de mijnbedrijven, moest ook beroep worden gedaan op mijnwerkers van verder weg. Van heinde en verre, uit oost en west, kwamen zij als arbeidsmigranten naar de mijnstreek.

Deze lezing gaat over de werving en de herkomst van mijnwerkers. In twee samenhangende vragen samengevat: hoe slaagden de mijnbedrijven erin voldoende mijnwerkers te vinden en waar kwamen die vandaan? 

Mijnwerker (IISG) Serge Langeweg

Dr. Serge Langeweg (1958) studeerde sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift Mijnbouw en arbeidsmarkt in Nederlands-Limburg. Herkomst, werving, mobiliteit en binding van mijnwerkers tussen 1900 en 1965. Hij is als hoofd collectie en erfgoed verbonden aan Stichting Museumplein Limburg in Kerkrade, die drie museale instellingen overkoepelt: Continium discovery center, Columbus earth center en Cube design museum. 

Corona richtlijnen

Om als Heemkundevereniging lezingen en andere activiteiten te organiseren bij de plaatselijke horeca moeten we ons houden aan een aantal voorschriften. Dit houdt in dat u zich uiterlijk 28 oktober a.s. per e-mail moet aanmelden om een plek te reserveren (debongard@hotmail.com). Er is slechts plek voor 30 personen. Aanvullende maatregelen en regels voor de lezing kunt u na aanmelding in de bevestigingsmail vinden. 

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro.

Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz