Villa Vlengendaal (Bocholtz)

In 1910 werd door Adolf Vaessen, die filosofie te Rolduc studeerde, op de plek "in der Berg" geheten de restanten van een Romeinse nederzetting gevonden. In 1911 en 1912 werd er in twee fasen, onderbroken door financiële problemen, het complex uitgegraven onder leiding van Dr. Goossens. Er bleken drie afzonderlijke gebouwen te hebben gestaan, behorende tot één complex. een villa. De villa moest gebouwd zijn aan het begin van de 2e eeuw en bleef waarschijnlijk bewoond tot het begin van de 3e eeuw.

Het woongedeelte van de villa had aan de linker- en rechtervoorkant een een hoektoren en was volledig ommuurd. In de zuid-westelijke vleugel bevond zich een badgelegenheid bestaande uit zes vertrekken voor onder andere warme en koude baden. De in totaal dertien woonvertrekken waren luxueus ingericht met beschilderde wanden, gebeeldhouwde versieringen en waren verwarmd middels een ingenieus verwarmingssysteem. De vloeren waren bedekt mety kleurrijke mozaïeken en de wanden bekleed met marmeren platen. Deze villa moest toebehoord hebben aan een welgestelde Romein.

De villa is uitzonderijk vanwege haar oppervlakte (44 meter lang en 31 meter breed), maar wijkt af van de kenmerkende symmetrische verdeling zoals die tussen Rijn en Maas gebruikelijk was.

In de omgeving werden meer Romeinse vondsten gedaan, zoals een andere Romeinse villa te Dellender, precies op Duitse grens. In 2003 werd in de buurt ook nog een bijzonder graf uit de Romeinse tijd gevonden.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Tijdsperiodes