Kerk. H. Franciscus van Assisië (Reijmerstok)

Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer 304.175; http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten De oude kerk van Reijmerstok, gewijd aan de H. Franciscus van Assisië, werd in 1838 volledig uit mergel gebouwd.

De bevolking van Reijmerstok nam op het eind van de negentiende eeuw toe, waardoor deze kerk al snel te klein werd voor het dorp. De huidige kerk, die eveneens gewijd werd aan de H. Franciscus van Assisië, werd in 1922 gebouwd naar een ontwerp van Jos Wielders. De oude kerk werd niet afgebroken. De nieuwe kerk werd simpelweg naast de oude gebouwd. Beide kerken staan tot op de dag van vandaag nog gebroederlijk naast elkaar.

De kerk is gebouwd in één bouwlaag met bakstenen in twee tinten. De kerk wordt volledig gedomineerd door de uit de kluiten gewassen toren. De gevels maken een zeer massieve indruk door de kleine venstertjes, die in horizontale reeksen dicht bij elkaar geplaatst zijn. De glas in lood ramen zijn van het atelier van Oidtmann. In de ramen zijn de familieschilden van Baron en Barones van de Loë verwerkt. Verder hangen in de kerk schilderijen van Charles Eijck. De banken en de biechtstoelen zijn eveneens ontworpen door Jos Wielders.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags