Kathagermolen (Nuth)

Deze, op de Geleenbeek gelegen, molen wordt al in de 16e eeuw in de archieven genoemd. De molen was toen in bezit van de familie Huyn van Amstenrade en behoorde tot de laathof Ter Weijer. De leenman was ingevolge de leenband verplicht cijns te betalen aan de heer van Hoensbroek. Deze heer verplichtte de molenaar daarnaast tot herendiensten (werkzaamheden op een van de boerderijen op het grondgebied van de heer).

Begin 19e eeuw was de molen eigendom van de familie De Marchant et d’ Ansembourg, die op kasteel Amstenrade woonde. In 1866 kwam hij in bezit van de familie Ackermans, die voordien al pachter geweest was.

Het waterrad was een middenslagrad en had in 1854 een doorsnede van 5 m en een breedte van 54 cm. Met dit rad werden drie koppels maalstenen aangedreven. In 1960 kwam een einde aan de productie. Het molenrad werd toen al jaren elektrisch aangedreven. Het stuwrecht was namelijk verkocht en de molentak van de Geleenbeek gedempt. De molenvijver is nog geheel behouden gebleven.

Bij de de gemeentelijke herindeling van 1982 werd het Kathagerbroek, ook bekend als Kathagerbeemden, van de gemeente Hoensbroek toegevoegd aan de gemeente Nuth.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Thema's

Beroepen