Hermans, Henri (musicus)

Musicus, 7 februari 1883 - 24 februari 1947

Jan Hendrik (Henri) Hermans werd op 7 februari 1883 geboren te Nuth als zoon van Frans Hendrik Hermans en Maria Agnes Hubertina Romans. 

Zijn carriere begon al op 15-jarige leeftijd met de benoeming tot organist in zijn geboorteplaats Nuth. Zijn opleiding volgde hij aan het Gregoriushaus te Aken (kerkmuziekconservatorium). Aansluitend begon hij een pianopraktijk.

In 1902 werd hij benoemd tot koordirigent en organist van de Onze Lieve Vrouwekerk te Maastricht waarna hij zich ook in Maastricht vestigde. In 1908 sloot hij zijn studie aan het conservatorium te Luik af met het behalen van de gouden medaille voor orgel. Tussen 1911 en 1914 volgde hij een studie directietechniek aan de Musikhochschule te Keulen. In 1911 werd hij als pianodocent aan de muziekschool benoemd. 

In 1916 werd hij directeur van de muziekschool en eerste dirigent van het Maastrichts Stedelijk Orkest (MSO), de voorloper van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO). Hij volgde daar Otto Wolf op.

Op 8 mei 1916 trouwde hij te Maastricht met Maria Josephina Hubertina Hamers. 

Hermans stelde alles in het werk om zowel de muziekschool als het orkest naar een hoger niveau te tillen. In 1925 werd de school gesplitst in een muziekschool en een muzieklyceum. Hiermee werd zijn grootste ideaal, het vestigen van een muziekvakopleiding in Limburg, gerealiseerd. Bij het orkest had verbetering van de discipline en aanpassing van het repertoire prioriteit.

In 1936 stootte hij, nadat hij al eerder overspannen was geraakt, een deel van zijn werkzaamheden af en nam ontslag aan de muziekschool. Nu kon hij zich geheel aan het orkest wijden. 

Op 24 februari 1947 overlijdt Henri Hermans te Maastricht.

Na de dood van Henri Hermans werd een ‘Comité ter herdenking’ opgericht, zowel in Maastricht als in Nuth. Charles Vos kreeg de opdracht tot het vervaardigen van een gedenkteken. In Nuth bestaat het uit een bronzen portretbuste op een granieten sokkel. Het werd op 1 augustus 1948 onthuld aan de Kerkstraat (de huidige Dorpstraat) te Nuth, ongeveer op de plaats waar het geboortehuis heeft gestaan. Later is het verplaatst nabij de trap naar de hoofdingang van de H. Bavokerk, waar Hermans carriere begon. 

Op zondag 6 februari 1983 vond er een herdenking plaats van de 100ste geboortedag van Henri Hermans in Nuth. De herdenking door het gemeentebestuur was tot stand gekomen in samenspraak met het LSO, harmonie St. Bavo en zangvereniging Orpheus. Bij het monument werd door burgemeester Rutten een krans gelegd en de harmonie bracht een muzikaal eerbetoon.

Als hommage aan Henri Hermans werd van 6 t/m 14 september 2014 te Nuth de eerste editie van het Henri Hermans festival gehouden. De organisatie van dit tweejaarlijks muziekfestijn is in handen van de Stichting Natuurlijk Nuth. 

Nadere bronnen en literatuur: