Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Geboorteakten gemeente Heerlen, 1918
x001 Schepenbank Heerlen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

001 Schepenbank Heerlen
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Geschiedenis van de schepenbank Heerlen (1.1.)
Geschiedenis van het archief (1.2.)
Verantwoording van de inventarisatie (1.3.)
Rechterlijke taak (1.4.)
Bestuurlijke taak (1.5.)
001 Schepenbank Heerlen
1. Inleiding
Bestuurlijke taak (1.5.)
Zoals reeds gezegd, zijn er zowel door de loop der tijd als tijdens de herinventarisatie stukken naar beide taakonderdelen over-en teruggebracht.
extract uit rolle
extract uit rolle
De bestuurlijke taak omvatte ondermeer het beheer van het gemeentelijk vermogen. Al gauw bleek bij de inventarisatie, dat in tegenstelling tot andere archieven van schepenbanken, er maar weinig rekeningen en bijlagen hierbij werden aangetroffen. Deze serie bijlagen omvatte enkele reeds verbroken liassen en wellicht door raadpleging en ondeskundig terugplaatsen van de stukken zijn de stukken over het archief verspreid geraakt.
De oude orde bij de overgebleven bijlagen bij de rekening is zo nodig in stand gehouden of zo mogelijk hersteld.
Met behulp van de nog aanwezige stukken en nazoeken in de aanwezige rekening is dit mogelijk geweest. Opvallend is, dat tijdens de schepenbank-periode het een rumoerige tijd is geweest voor Heerlen.
Dit komt vooral tot uiting bij de stukken aangaande militaire aangelegenheden. Deze stukken werden als pak bijeen aangetroffen.
Een oude orde was hierin niet te herkennen. Door de kennis van de geschiedenis en uit de stukken kon toen een verdeling naar periode dat er troepen ingekwartierd moesten worden of hier door de streek trokken worden gemaakt.
Door de vroegere ordening en beschrijving zijn er nogal wat zaken door elkaar geraakt of in grotere pakken bijeengevoegd.
Om een zo goed mogelijke toegankelijkheid te krijgen is dan ook getracht op de diverse onderdelen differentiatie toe te passen.
Door de grote hoeveelheid stukken en onderwerpen die van de taakstelling van de schepenbank ondanks alle lotgevallen toch nog overgebleven zijn, is bij de herordening gekozen voor een gedetailleerde en meer bij deze tijd passende indeling. Bij de samenstelling en indeling van de inventaris is uitgegaan van de taakuitoefening. Bij het verder uitwerken is gekozen voor een indeling in twee afdelingen, namelijk stukken van algemene aard en stukken betreffende bijzondere onderwerpen. Bij deze laatste valt op, dat deze weer is onderverdeeld in: organisatie, bestuurlijke taak en rechterlijke taak.
Hierin is de rechterlijke taak, de eerste taak van de schepenbank, na de bestuurlijke taak geplaatst. Bij ordening bleek dat er stukken betreffende de bestuurlijke taak beter aansloten aan de onderafdeling organisatie.
Deze indeling vertoont dan ook veel overeenkomsten met een inventaris samengesteld volgens het dossierstelsel. Wij zijn er ons van bewust, dat deze indeling afwijkt van de meestal gehanteerde indelingen voor schepenbanken, maar gezien de specifieke onderwerpen, situatie van de schepenbank Heerlen en kwantiteit der stukken is omwille van een betere toegankelijkheid en herkenbaarheid voor deze indeling gekozen. In afwijking van de algemeen geldende regel om stukken binnen een hoofdstuk chronologisch te ordenen, is bij de bij de hoofdstukken C. 2, 3 en 5 gekozen voor een meer logische ordening. Tot slot moet worden opgemerkt, dat er met nog verdere ontsluitingen van de gichtregisters en het klapperen van de civiele rol tijdens de inventarisatie is gestart.
Concordans
Bijlage: Lijst van schouten en schepenen in de periode 1416-1794 (3.)
Kenmerken
Datering:
1479 - 1796
Titel:
Schepenbank Heerlen, 1479 - 1796
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
ca. 32,5 m
Toegang:
inventaris
Licentie:
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang 001 Schepenbank Heerlen
VERKORT:
NL-HrlRi 001
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS