Architect van het jaar 2019

  • 6 december 2019
  • Rijckheyt

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2019 en winnaar Abe Bonnema Prijs 2019.

Copyright: HCVA Tijdens de Awards-ceremonie van Architectenweb op donderdagavond 31 oktober 2019 in Broeinest Amsterdam is Happel Cornelisse Verhoeven Architecten uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2019.

Naast Happel Cornelisse Verhoeven waren dit jaar genomineerd voor de Architect van het Jaar-prijs: Benthem Crouwel Architects, Civic Architects, Space & Matter en ZUS. Uiteindelijk won Happel Cornelisse Verhoeven met een kwart meer stemmen dan de nummer twee.

De bokaal, ontworpen door Tjep, werd uitgereikt door architect en juryvoorzitter Willem Hein Schenk. Daarnaast kregen de winnaars een cheque voor 5.000 euro, uitgereikt door Hans Jacobs, algemeen directeur van Kawneer Nederland.

Het project Museum De Lakenhal in Leiden, dat begin dit jaar werd opgeleverd, wist bovendien ook nog de prijs in de wacht te slepen voor Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. 

Als of dat alles nog niet genoeg was werd Happel Cornelisse Verhoeven op 27 november jl. uitgeroepen tot de winnaar van de Abe Bonnema Prijs 2019 voor de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal in Leiden. Zij ontvingen hiervoor een bedrag van 50.000 euro, de grootste prijs in Nederland voor architecten. ‘Het resultaat is van een niveau dat je in Europa soms tegenkomt, maar in Nederland zelden ziet,’ aldus juryvoorzitter Josja van der Veer.

Dan is er nog de Rotterdamse Architectuur Prijs 2019. Ook hier is Happel Cornelisse Verhoeven nog in de running met het project ruiter- en voetgangersbrug in de Oranjebonnepolder. Op 18 december worden de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Stadhuis van Rotterdam.

HappelCornelisseVerhoeven

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten is in 2006 opgericht door Ninke Happel, Floris Cornelisse en Paul Verhoeven. Het bureau werkt aan een breed portfolio van publieke gebouwen, herbestemmingen, woongebouwen en openbare interieurs, waarbij de projecten zich meer en meer op het snijvlak van oud en nieuw bevinden.

Voorbeelden van gerealiseerde projecten zijn de renovatie en uitbreiding van Museum De Lakenhal in Leiden, een samenwerkingproject met Julian Harrap Architects, het Paardenpension Lentevreugd in Katwijk, het Noord-Hollands Archief in Haarlem, Basisschool De Spreeuwen in Mechelen, het woningbouwproject Cadix in Antwerpen en de ruiter- en voetgangersbrug in de Oranjebonnepolder.

Projecten waar HCVA momenteel aan werkt zijn onder andere de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer, stadhuis Groningen, museum Arnhem, centrale werkplaats Tilburg en het regionaal archief Heerlen.

Daarnaast is het bureau initiatiefnemer van Het Rotterdams Woongenootschap, een coöperatieve vereniging die woonprojecten opzet, onderhoudt en verhuurt in de centrale wijken van Rotterdam.

Copyright: HCVA Christus Koning Kerk (CKK)

Eén van de projecten van HCVA betreft de Christus Koning Kerk, gelegen in de wijk Vrieheide in Heerlen. De kerk staat symbool voor een periode van optimisme, vernieuwing en herstel na de oorlog. De kerk werd gebouwd in een vooruitstrevende tijd toen Zuid-Limburg economische bloei en groei had door de mijnindustrie. Het gebouw is in 1961 ontworpen door architect J.J. (Jozef) Fanchamps en werd in 1965 in gebruik genomen. In 2004 werd de kerk aan de eredienst onttrokken en in 2015 verkocht aan de gemeente Heerlen. Op 5 september 2018 werd het gebouw op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

De CKK wordt herontwikkeld tot regionale archiefbewaarplaats met kantoren voor de medewerkers en vrijwilligers van Rijckheyt/HCL, het centrum waar de historische archieven en collecties van de gemeenten Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Nuth, Simpelveld en Voerendaal worden beheerd en beschikbaar gesteld. De gevels worden geconsolideerd en in het centrum van de kerk wordt een losstaand volume geplaatst. Hierin worden de archiefdepots, een studiezaal, een ruimte voor lezingen en exposities en een horecagelegenheid ondergebracht. In het souterrain zijn kantoren, een quarantaineruimte en installatietechnische functies voorzien.

Voor een impressie zie het project op de website van HCVA.