Kamp (nabij Nuth)

Panorama over het gehucht Kamp te Nuth; op de achtergrond kerk van de H. Bavo Kamp is een buurtschap behorende tot de gemeente Beekdaelen. Tot en met 2018 behoorde het tot de gemeente Nuth. Het is een van de zogenaamde bovengehuchten van Nuth, net zoals o.a. Grijzegrubben, Nierhoven, Terstraten en Helle.

De naam komt van de betekenis kamp als nederzetting.

Kamp is gelegen tussen Nierhoven en De Daalde (De Dael) en grenst in het zuiden aan de Platsbeek en Platsmolen. In het noorden vinden we het bedrijventerrein De Horsel.

Op oude tekeningen is het buurtschap opgedeeld in Op de Kamp en Onder de Kamp. De grens tussen beide lag ongeveer op het verlengde van de weg Nierhoven, de Stegelstraat, tot aan de Slagboomsweg.

Hoeven Op de Kamp 1 (Souren) en 2 (van der Linden), 1971 Het buurtschap kent enkele oude boerderijen van verschillende bouwstijlen gelegen aan de Kamp en Stegelstraat. De hoeven Kamp 1, 2 en 3 zijn opgenomen in het rijksmonumentenregister.

  • Boerderij Kamp 1, bouwjaar 18e-19e eeuw. Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats, witgeverfd, segmentboogvensters in Naamse steen. Vormt een geheel een nr. 2. Rijksmonument nummer 30938.
  • Boerderij Kamp 2, bouwjaar 18e-19e eeuw. Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats, witgeverfd, segmentboogvensters van Naamse steen. Vormt een geheel met nr. 1. Rijksmonument nummer 30937.
  • Boerderij Kamp 3, bouwjaar 1790. Hoeve van baksteen en aan de binnenplaats van vakwerk. Deur met fraai bovenlicht. Rijksmonument nummer 30939.

In het buurtschap Kamp treffen we de volgende wegkruizen aan:

  • Wegkruis op de kruising Kamp/Slagboomsweg.
  • Mariakruis in de tuin van Platsmolenweg 5.
  • Kerkhofkruis op het kerkhof Slagboomsweg.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags