Raadhuis (Heerlen)

Het nieuwe raadhuis van Heerlen was een ontwerp van Frits Peutz.

Het bestuurscentrum werd in tegenstelling tot het oude raadhuis met de voorgevel van de Geleenstraat afgewend gebouwd. Deze nieuwe voorgevel was een prominent onderdeel van het nieuwe raadhuisplein. De gevelopeningen met de ramen van verschillende grootte en de twee deuropeningen hebben een niet symmetrische compositie, die lijkt op een kunstwerk uit De Stijl.  Maar er is in het verleden ook wel gesuggereerd dat de asymetrische plaatsingen van de openingen een doorsnede zouden kunnen zijn van de Heerlense bodem die doorboord is met mijngangen en lifschachten. Door het platte rechte dak en de afwezigheid van ornamenten krijgt het gebouw een strak en modern karakter.

Rechten: Aero Holland Met de bouw van het nieuwe raadhuis werd gestart terwijl het oude raadhuis aan de achterkant nog in gebruik was. Aan de linkerkant van het gebouw is een opvallende niet functionele uitbouw met klassieke zuilen. Deze vrijwel enige ornamentele versiering van het gebouw is een verwijzing naar het Romeinse Heerlen. 

Peutz was zeer geïnteresseerd in dat verleden en liet zich in zijn ontwerpen ook inspireren door architectuur uit de klassieke oudheid.

Eenmaal binnen het raadhuis is vooral de enorme trappenpartij dominant aanwezig. Deze trap, die wat weg heeft van een trappenpartij/tribune in een Romeins Arena, leidt bezoekers naar de raadszaal op de eerste verdieping maar kan ook dienst doen als tribune. 



Nadere bronnen en literatuur.

Tags

Plaatsen

Tijdsperiodes