Royal Theater

De bouw van het Royal Theater wordt in 1937 begonnen. In amper 100 dagen wordt het gebouw opgetrokken uit het door Frits Peutz zo geliefde beton en glas. De opdrachtgever is Max van Bergen, een voormalige kermiseploitant die in 1931 besluit zich te richten op de bioscoop. In datzelfde jaar opende hij een bioscooptheater te Roermond. Het Royal Theater wordt geopend op 29 januari 1938 en is met zijn 1180 zitplaatsen meteen groter en luxueuzer dan het twee weken eerder geopende Hollandia Theater. De openingsfilm is de Duits/Italiaanse productie “Mutterlied”.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog blijft Royal redelijk goed lopen. Ondanks de regelmatige boetes die de eigenaar krijgt voor het niet vertonen van propagandafilms, het draaien van verboden zaalmuziek en belediging van NSB-ers. Het verzet gebruikt de kelders van de bioscoop als opslag van wapens en in de kleedkamers houdt men op bepaalde momenten geallieerde piloten verborgen. Op 11 juni 1942 is het, met hakenkruizen versierde, Royal het toneel voor de Nazi bijeenkomst waar Seiss-Inquart en Mussert een voordracht houden.

Na de bevrijding op 17 september wordt de Royal gebruik door de Amerikanen. Heerlen is in de periode van einde september tot augustus 1945 een Restcentre (een rustplaats waar Amerikaanse soldaten van het front een paar dagen mogen komen uitrusten en vertier zoeken). ’s Nachts wordt de theaterzaal gebruikt voor verhoor van krijgsgevangenen en overdag en ’s avonds vinden er grote shows plaats met beroemde artiesten als Marlene Dietrich en Bob Hope. Als in 1945 ook de rest van Nederland bevrijd wordt, keert Royal terug naar het leven van alledag.

Rechten: Wikimedia Commons. In 1958 wordt het theater verbouwd. De kleedkamers van Royal verdwijnen en de tweede theaterzaal wordt gebouwd  In 1986 wordt nog een derde zaal aangebouwd met 75 zitplaatsen. De zaal wordt Maxim gedoopt, als eerbetoon aan Max van Bergen.

Nadere bronnen en literatuur: