Glaspaleis

Bron: Fotograaf J.Cohnen, Heerlen (Foto Jeanny). Het Glaspaleis werd in 1934/1935 gebouwd als een winkelhuis voor de firma Schunck.

De verschillende bedrijfspanden van de firma Schunck, begonnen als weverij onder Arnold Schunck in 1874 aan de Schram te Heerlen, waren uitgegroeid tot een klein conglomeraat van panden aan de Bongerd. Uiteindelijk waren deze panden te klein, te bouwvallig, niet geschikt voor de confectie-handel waar de firma Schunck zich in het begin van de 20e eeuw op toegelegd had. Met verkoop en ruiling verkreeg Peter Schunck een flink stuk grond tussen de Bongerd en het kerkplein waar werd begonnen met de bouw.

De opdrachtgever, Peter Schunck, en de architect, Frits Peutz, hadden een model van een markt voor ogen. Maar dan wel één die het hele jaar door beschermd was tegen de invloeden van het weer.  Het resultaat was een, zelfs tot op de dag van vandaag, modern ogend gebouw bestaand uit beton en glas. De eerste 4 verdiepingen maakten onderdeel uit van het warenhuis. De bovenste twee verdiepingen waren de woonvertrekken van het gezin Schunck.

In 1965 wordt een ander pand aan de promenade door de firma Schunck betrokken en krijgt het Glaspaleis in de jaren daarna een aantal andere bestemmingen en wordt het in 1976 gerenoveerd. Hierbij gaan het donkere glas en het transparante effect van het gebouw verloren. In deze periode, vanaf 1976, wordt het gebouw een tijd lang gebruikt als kantoor van het ABP.

Halverwege de jaren negentig wordt er een groot plan gelanceerd voor volledige restauratie van het pand. Deze restauratie wordt in 2002 voltooid en momenteel is het glaspaleis het onderkomen van de Stadsgalerij, de Openbare Bibliotheek, het Vitruvianum, de Muziekschool en filmhuis de Spiegel.

Nadere bronnen en literatuur: