Ruim 100.000 bidprentjes gekregen

  • 11 mei 2020
  • Rijckheyt

Onlangs kreeg Rijckheyt (HCL locatie Heerlen) van dhr. Cransveld uit Mechelen meer dan 100.000 bidprentjes ter aanvulling op de reeds aanwezige collectie van ruim 200.000 stuks.

Regelmatige bezoekers van rijckheyt.nl zullen de ruime collectie bidprentjes al wel kennen. In de vorige eeuw is er reeds een grote collectie door dhr. Verreck aan het toenmalige stadsarchief Heerlen geschonken. Vanaf 2005/2006 werd de collectie geïndiceerd en werd de index beschikbaar gesteld via de website en archieven.nl.  In de loop der tijd groeide de collectie aan tot ruim 80.000 stuks. Omdat de collectie van dhr. Verreck al bidprentjes uit een groter gebied dan de regio bevatte, is er ook later geen beperking ingevoerd. De huidige collectie bevat exemplaren uit de wijde omgeving (Nederland, België, Duitsland) en zelfs exemplaren van ver daarbuiten.

Vrijwilligers zorgden voor het ontdubbelen en indiceren van de collectie. Sinds 2012 worden door vrijwilligers de  bidprentjes ook gedigitaliseerd. De scans zijn gekoppeld aan de index en kunnen gratis gedownload worden.  Kort na de start van de digitalisering  kreeg Rijckheyt een collectie van ca. 130.000 stuks van dhr. Camps. Vele kleine schenkingen volgden, varierend van enkele tot duizenden exemplaren. Alle nieuwe schenkingen worden door vrijwilligers ontdubbeld, gescand en geïndiceerd. Eind 2019 waren er ruim 200.000 bidprentjes incl. scans online beschikbaar. Het einde van het project naderde, maar toen kwam er een berichtje van Dhr. Cransveld en in januari werd een collectie van ruim 100.000 bidprentjes bij hem opgehaald. Onze bidprentjes-vrijwilligers kunnen dus nog steeds verder werken aan de collectie bidprentjes. De collectie bidprentjes is een van de meeste geraadpleegde collecties bij Rijckheyt en te raadplegen via deze zoekingang.

Rijckheyt neemt alleen originele bidprentjes op in de collectie. Af en toe krijgen we scans van bidprentjes toegestuurd, die voegen we nog niet toe aan de collectie, immers als de scans online staan, wordt de kans kleiner dat Rijckheyt het origineel nog eens krijgt. Soms maken we een uitzondering wanneer het bidprentje van een uitzonderlijke ouderdom is en de kans op het krijgen van het origineel vrijwel nihil is. Bijvoorbeeld het bidprentje in deze afbeelding uit 1790.