Lezing 'Sinterklaos'

  • 25 oktober 2019
  • Tips

Lezing over Sinterklaos georganiseerd door de heemkundevereniging Heerlerheide op 15 november om 14.00 uur in het Corneliushuis te Heerlerheide.

Lezing ‘Sinterklaos’

In december wordt het feest van de grote kindervriend gevierd. In de lezing vertelt zij over vermakelijke zaken over Sinterklaas. Ze geeft antwoord op de vele vragen over de goedheilig man. Gebruiken rond Sinterklaas zijn voor ons vanzelfsprekend, maar waarom eten wij eigenlijk chocolade letters? En waarom jagen wij een oude bisschop op een paard over de daken? Hoe komt Sinterklaas aan zijn rijkdom?

Deze en vele andere tradities, verhalen en gebruiken rond Sinterklaas, die al eeuwenlang in zwang zijn, komen aan de orde. Mevrouw Schreuders probeert alle raadsels te ontwarren. Mensen die niet meer in Sinterklaas geloven, zullen worden bekeerd!

Annie heeft haar levenslange interesse in de Limburgse volkscultuur geconcretiseerd in haar Volkskundig Bureau NostalNu. Zij was tot 2011 directrice van het Museum van de Vrouw in Echt. Ook heeft zij de vierdelige serie ‘De hele santenkraam’ geschreven die elk een seizoen behandelt. Hierin zijn verhalen en illustraties over onder meer (bij)geloof, gebruiken, heiligen, tradities en weerspreuken opgenomen die voor een groot deel de ziel van Limburg vormen.

Datum: vrijdagmiddag 15 november 2019
Aanvang: 14.00 uur. Zaal open 13:45 uur

Plaats: Corneliushuis, Heerlerheide.

Deelname is, zoals gebruikelijk, gratis voor leden. Niet-leden zijn tegen een betaling van € 3,= ook van harte welkom.