Lezing 'Grenzenloos, de lezing'

  • 11 juni 2018
  • Tips

Lezing door striptekenaars Marco Jeurissen, Jean Gouders, Gady Mirtenbaum, Berend Vonk en Toon Hezemans over de totstandkoming van het door hen gemaakte stripalbum 'Grenzenloos' op dinsdag 26 juni a.s. om 20.00 uur in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld.

Grenzenloos, de lezing

Een presentatie over ‘the making of‘ het succesvolle stripboek over de grenzen van Limburg

Lezing door striptekenaars Marco Jeurissen, Jean Gouders, Gady Mirtenbaum, Berend Vonk en Toon Hezemans

op dinsdag 26 juni a.s. om 20.00 uur

in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld.

Tekening door Berend Vonk Vijf striptekenaars maakten een uniek album met getekende reportages en verhalen over de grens met België en Duitsland. De tekenaars Marco Jeurissen, Jean Gouders, Gady Mirtenbaum, Berend Vonk en Toon Hezemans gingen op zoek naar vergeten verhalen en verborgen geschiedenissen. Het resultaat werd vastgelegd in het stripalbum Grenzenloos. Nu het boek er is lijken de inspanningen van het maakproces vergeten. Maar ook ‘the making of’ is de moeite waard om kennis van te nemen; hoe gaat een striptekenaar te werk? wat zijn zijn bronnen? wat is werd niet opgenomen in het boek? En wat is comic journalism? Al deze vragen beantwoorden de makers in hun presentatie over de totstandkoming van hun boek ‘Grenzenloos’. Een lezing in vijf hoofdstukken met humor èn diepgang. Na afloop signeren de makers niet met een krabbel, maar met een hele tekening!

Tekening door Marco Jeurissen Grenslandschappen zijn tegenwoordig nog het meest pregnant aanwezig langs de rijksgrenzen in het oosten en zuiden van ons land. Hier is de grens niet alleen als concreet object in het landschap aanwezig, maar stapelt zij zich ook in andere bereiken op. Vooral in de periode 1914-1992, van het begin van de Eerste Wereldoorlog tot aan de opheffing van de Europese binnengrenzen, was er nog duidelijk sprake van een fysieke grens, dat wil zeggen in de vorm van prikkeldraad, wachttorens, slagbomen, hekken en de reeds langer aanwezige grenspalen die sedert de Franse Tijd de oude grenstekens vervingen.

Tekening door Gady Mirtenbaum Nadien is de grens in zijn fysieke vorm slechts her en der als monument aanwezig: gerestaureerde douanehuisjes, een opgetuigde slagboom of een vergeten grensbord. In cultureel opzicht is de grens echter wel nog altijd voelbaar door verschillen in taal, gewoontes, architectuur enzovoort.

Bij de rijksgrens tussen Kerkrade in zuidoost Limburg, het voormalig Nederlands mijngebied, en het Duitse Herzogenrath komen tal van verhalen uit verschillende periodes samen. Het draagt vanuit cultuurhistorisch oogpunt dat wil zeggen als optelsom van archeologische, historisch-geografische en bouwarchitectonische waarden schijnbaar te weinig elementen om hoog te scoren op de prioriteitenlijst. Maar juist deze soort verborgen en verdwenen geschiedenis is interessant voor kunstenaars om te verkennen.

Tekening door Jean Gouders In 2017 was het 150 jaar geleden dat Limburg, na het ontbinden van de Duitse bond, definitief onderdeel werd van het Koninkrijk der Nederlanden. Maar daarna lagen de grenzen van onze zuidelijkste provincie nog verre van vast, al helemaal niet in de hoofden van haar inwoners. In deze tijd staan grenzen weer in het centrum van de belangstelling: moeten ze open of moeten ze dicht? Hoe begrenzen de grenzen onze identiteit en wat hebben we gemeen met mensen aan de andere zijde van de grens? Politici roepen op tot het sluiten ervan en wensen een terugkeer naar de 'veilige' staat van weleer. De historie van Limburg en haar alsmaar veranderende grens laten echter zien dat het nog niet zo eenvoudig is.

Tekening door Toon Hezemans Het stripalbum is verkrijgbaar tijdens lezingen en in alle boekhandels of via www.grenzenloosboek.nl

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz