Historisch Centrum Limburg maakt corona-archief

 • 8 april 2020

Historisch Centrum Limburg maakt, samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen, een (digitaal) archief over het coronavirus en de gevolgen daarvan. Om deze informatie veilig te stellen roept het HCL de hulp in van het publiek in Limburg.

Ook het Historisch Centrum Limburg is getroffen door COVID-19. Gezondheid gaat voor, dus onze studiezaal is gesloten en (bijna) al onze medewerkers werken vanuit thuis. En dat terwijl we ons in een historische tijd bevinden, zeker voor een archief!

Daarom bouwen wij samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen in het land mee aan een (digitaal) archief over het coronavirus en de gevolgen daarvan voor Nederland en onze regio in het bijzonder. Om deze informatie veilig te stellen roept het HCL de hulp in van het publiek in Limburg.

De meeste mensen zullen zich deze periode waarschijnlijk nog lang heugen: de sluiting van horeca, scholen, musea en theaters, de stille straten en het thuiswerken en thuis les krijgen. Maar ook het niet naleven van de maatregelen enerzijds, en de sociale initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen anderzijds. Hierover wordt veel via digitale en sociale media gecommuniceerd. Toch worden er ook briefkaarten gestuurd, pamfletten opgehangen in winkels en foto's en films gemaakt. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en nieuwe generaties.

Waar zijn we naar op zoek?

We zijn op zoek naar informatie en materiaal dat iets zegt over de invloed van het Coronavirus op het (dagelijks) leven in onze provincie. Je kunt hierbij denken aan:

 • Foto’s van het leven in onze provincie in tijden van het coronavirus: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.
 • Flyers en posters, met mededelingen over corona-maatregelen e.d. (die kun je uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).
 • Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.
 • Kaartjes of tekeningen die je met betrekking tot de crisissituatie hebt ontvangen.
 • Digitale berichten op WhatsApp of sociale media (moeilijk digitaal vast te leggen, maar we overleggen graag over mogelijkheden).
 • Linkjes zijn welkom, printscreens ook.

Let op: het gaat ons om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Kopieën van foto’s of documenten hoef je niet op te sturen, krantenknipsels evenmin.

hoe kun je aanleveren?

Digitaal materiaal aanleveren:
Vul dit webformulier (let op, u verlaat nu de website van Rijckheyt) in, zodat we alle gegevens hebben om je materiaal goed op te kunnen bergen.

Per post aanleveren:
Stuur je brief of pakket naar Sint Pieterstraat 7, 6211 JM Maastricht o.v.v. Corona-archief, je naam en een (e-mail)adres voor de ontvangstbevestiging.Vul daarnaast dit formulier in en voeg het toe aan je brief.

Nog even wachten?

Houd je liever zelf een klein archiefje bij dat je ons na de crisisperiode wilt bezorgen, laat dan je contactgegevens achter via coronaarchief@rhcl.nl.

Vragen over het aanleveren of wat aan te leveren?

Heb je iets dat interessant is, maar staat het hierboven niet genoemd? Of weet je niet precies hoe je iets moet aanleveren? Neem dan even contact op via coronaarchief@rhcl.nl. Onze studiezalen zijn op dit moment gesloten, maar via de mail zijn we wel bereikbaar. 

actievoorwaarden

Als je materiaal ter beschikking stelt aan het corona-archief dan zijn de volgende actievoorwaarden van toepassing:

 • U staat de foto(’s), film(s) en/of document(en) af aan Historisch Centrum Limburg (HCL);
 • U verklaart dat u zelf de maker bent van de foto(’s), film(s) en/of document(en) en dat er geen andere rechthebbenden zijn;
 • HCL mag het materiaal beschikbaar stellen onder een CC BY 4.0 licentie (Naamsvermelding 4.0 Internationaal - www.creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.nl);
 • U voorziet het HCL van de gevraagde informatie over de foto(’s), film(s) en/of document(en);
 • Het HCL behoudt zich het recht voor om de foto(’s), film(s) en/of document(en) niet te bewaren en/of niet te publiceren;
 • HCL mag de genoteerde persoonsgegevens m.b.t. de foto(’s), film(s) en/of document(en) opslaan en publiceren, met uitzondering van het e-mailadres;
 • De maker van de overgedragen foto(’s), film(s) en/of document(en) verklaart dat eventuele personen op het beeld, genoemd in het document ofwel genoemd in de persoonsgegevens ermee akkoord zijn dat de maker deze beelden en gegevens afstaat c.q. overdraagt aan HCL;
 • U mag natuurlijk zelf de door u gemaakte foto(’s), film(s) en/of document(en) blijven gebruiken en verspreiden;
 • Het HCL behoudt zich het recht voor om de actievoorwaarden op elk moment te wijzigen.

Klik hier voor het persbericht (PDF, nieuw venster)