Excursie Rijckheyt en De Vondst

  • 3 januari 2020
  • Tips

Excursie door heemkundevereniging De Bongard naar Rijckheyt en De Vondst op vrijdag 24 januari 2020.

Excursie Rijckheyt en De Vondst                                                                                            

op vrijdag 24 januari 2020

10 uur: De Vondst, Raadhuisplein 20 te Heerlen

en

12 uur: Rijckheyt, Coriovallumstraat 9 te Heerlen

Rijckheyt, Centrum voor regionale geschiedenis

Rijckheyt (Middelnederlands voor schat of schatkamer) is het centrum waar de historische archieven en collecties van de gemeenten Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Nuth, Simpelveld en Voerendaal worden beheerd en beschikbaar gesteld. Het cultuur-historisch erfgoed, ons collectieve publiek geheugen, is daarmee beschikbaar op één centrale plaats.

De Vondst

De Vondst is het centrum voor archeologie in Limburg. Op één locatie bundelen de Provincie Limburg, gemeente Heerlen en stichting Restaura hun krachten. Zowel het provinciaal depot als het restauratieatelier van Restaura is er gehuisvest. Het doel van De Vondst is om het archeologisch proces ‘van vondst tot vitrine’ inzichtelijk te maken voor iedereen in Limburg. 

Rondleidingen

Op vrijdag 24 januari a.s. stelt de heemkundevereniging De Bongard u in de gelegenheid om zowel De Vondst als Rijckheyt te bezoeken. Eerst worden we om 10 uur ontvangen in De Vondst waar we een rondleiding zullen krijgen van ruim een uur en evt. zelf nog kunnen rondkijken naar recente vondsten, hopelijk ook uit onze eigen gemeente.

Daarna worden we om 12 uur bij Rijckheyt verwacht. Hier worden we met koffie en vlaai ontvangen waarna uitleg volgt over de dienstverlening en bronnen van Rijckheyt. Vervolgens krijgen we een rondleiding door de archiefdepots die kijkje biedt achter de schermen. Hierbij wordt o.a. ook aandacht besteed aan het lokale archief van Bocholtz en Simpelveld.

De maximale groepsgrootte is 15 personen. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot uiterlijk 20 januari 2020 via Debongard@hotmail.com en de mail wordt bevestigd na registratie.

Leden van heemkundevereniging De Bongard betalen €5, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van €10. Deze bijdragen zijn bij aankomst contant te voldoen aan Pascalle Hamers. 

We wensen eenieder fijne feestdagen en hopelijk weer een gezond en gezellig 2020.

Groet, 

Pascalle Hamers

Heemkundevereniging De Bongard