Digitalisering Voerendaalse films

  • 9 augustus 2019
  • Tips

De jaarjournaals van Voerendaal van 1973 tot 1992 worden weer voor iedereen beschikbaar.

Jo Roeks kwam door toeval in aanraking met de journaals van Filmgroep 70 en pakte de handschoen op om deze Voerendaalse geschiedenis voor de toekomst te bewaren.

Analoog naar digitaal

De in Voerendaal woonachtige Jo Roeks is inmiddels met pensioen. Wellicht kent u hem van Roeks opticiens te Heerlen. Vroeger werd in deze branche optiek vaak gecombineerd met foto en film. Wel logisch eigenlijk omdat beide vakgebieden met lenzen te maken hebben. Hij filmt zelf al vanaf zijn vijftiende. Door de tijd heen veranderde de wereld van analoog naar digitaal en daardoor stapten veel filmliefhebbers over op video. Reden voor Jo om zich, met heel speciale apparatuur, bezig te gaan houden met het digitaliseren van 8mm film naar DVD, USB stick of harde schijf. Eerst met zijn eigen filmmateriaal en later ook met dat van anderen.

Naar aanleiding van een leuk contact met een groot filmliefhebber kwam Jo in aanraking met de jaarjournaals van Voerendaal. Louis Moeglen richtte ooit de filmgroep 70 in Voerendaal op. Deze groep was verantwoordelijk voor het maken van de jaarjournaals. Meneer Moeglen was heel bezorgd dat de verzameling 'inkijkjes' verloren zouden gaan. Om die reden werd de filmverzameling in het verleden officieel aangeboden aan het archief van de gemeente Voerendaal. 

Films online te bekijken

Jo ging aan de slag met de jaarjournaals van 1973 tot 1992. Elk journaal telt tussen de vijf en tien items met onderwerpen zoals huwelijken, verenigingen, de kerk, jaarmarkt, jeugd, sport, communies, gemeentelijke zaken, openingen. De 8mm films worden eerst gereinigd, gecontroleerd op beschadigingen en vervolgens gedigitaliseerd. Later volgt het toevoegen van geluid en het bewerken met speciale programma 's tot een prachtig eindresultaat. De films waren door de gemeente bij Rijckheyt in het archief geplaatst en zijn intussen zowel in originele staat als gedigitaliseerd weer terug gebracht. Veel techniek, liefde voor het filmvak, twee rechterhanden en de tijd van Jo, zorgen voor het behoud van historisch beeldmateriaal.

Rijckheyt

Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis, heeft informatie over diverse onderwerpen uit de geschiedenis van Heerlen en de regio. Deze informatie is te vinden in archieven, documentaire collecties en de bibliotheek. De jaarjournaals van Voerendaal zijn online terug te vinden via 'archieven' en zoekopdracht 'jaarjournaal Voerendaal'. Via 'films en filmfragmenten' kunt u de aangeleverde films terugkijken. Niet alle films zijn al beschikbaar, maar daar wordt de komende tijd hard aan gewerkt.

Rijckheyt is het Middeleeuwse woord voor 'schatkist' en doet zijn naam op deze manier eer aan met dit stukje Voerendaalse geschiedenis. Zie www.rijckheyt.nl. 

Heeft u ook nog 8mm films en wilt u deze laten digitaliseren? Neem contact op met Jo Roeks via telefoonnummer 06 - 53 12 12 33.