Boekpresentatie Houd Moed!

  • 17 augustus 2019
  • Tips

Boekpresentatie 'Houd Moed!' door Heemkundevereniging de Bongard op vrijdag 30 augustus a.s. om 20:00 uur in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld.

Uitnodiging

Boekpresentatie Houd Moed!

op vrijdag 30 augustus a.s. om 20:00 uur

in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld 

Op 16 en 17 september 1944 worden Simpelveld en Bocholtz door de geallieerden bevrijd.

75 jaar later presenteert Heemkundevereniging de Bongard na de nieuwste ingewonnen informatie een groot aantal levensschetsen van slachtoffers uit de twee dorpen Simpelveld en Bocholtz.

Graag wil de vereniging u uitnodigen voor de boekpresentatie van het nieuwe tweede wereldoorlog boek 'Houd Moed!'. De titel van dit boek is een citaat uit de laatste brief die verzetsstrijder Huub Hamers vanuit de gevangenis naar zijn familie stuurde. Het is zijn laatste wens aan zijn familie. Vanaf 19:30 wordt u welkom geheten in de zaal van Café Oud Zumpelveld in de Irmstraat 23 Simpelveld, waar 20:00 uur wordt gestart met de introductie van dit bijzondere boek geschreven door Luc Wolters en diverse andere auteurs. 

Er zal geen entree worden geheven, maar consumptie is voor eigen rekening.

Het boek zal hierna te verkrijgen zijn in de boekenstand voor €35,-

In september 2019 vieren we 75 jaar vrijheid in de gemeente Simpelveld.

Om dit alles te omlijsten zijn er diverse activiteiten gepland, daarom alvast deze data om in uw eigen agenda te noteren:

Vrijdagavond 30 augustus is de aftrap voor de nieuwe publicatie ‘Houd Moed!’, een 420 pagina's tellend boek met diverse levensschetsen van dorpsgenoten tijdens de oorlogsjaren. Vanaf 20:00 uur is de boekpresentatie in café ‘Oud Zumpelveld’ waar nog een korte lezing ter uitleg gehouden zal worden.

Zondag 1 september is Zommertref in Bocholtz waar de vereniging weer te vinden zal zijn met het nieuwe boek ‘Houd Moed!’, maar ook met andere boeken in de Heemkunde boekenwinkel zullen staan. Verder is er de mogelijkheid om uw oorlogsverhaal bij hen kenbaar te maken.

Zaterdag 14 september Bevrijdingsconcert in Simpelveld door de harmonie St. Cecilia, Mannenkoor David en zangkoor Harmonia, met ondersteuning door de Heemkundevereniging de Bongard in de avonduren.

Tevens Open Monumenten Dag in Huize Loreto met ondersteuning van de vereniging.

Zondag 15 september Bevrijdingsconcert in Bocholtz door het kerkelijke zangkoor St. Joseph, fanfare St. Cecilia en St. Marien-Gesangverein uit Horbach.

Tevens Open Monumenten Dag in Huize Loreto met ondersteuning van de vereniging.

Maandag 16 september wandeling langs plekken in Simpelveld met een oorlogsverhaal. Graag aanmelden via DeBongard@hotmail.com vertrek 19:00 uur.

Dinsdag 17 september wandeling langs plekken in Bocholtz met een oorlogsverhaal. Graag aanmelden via DeBongard@hotmail.com vertrek 19:00 uur.

Vrijdag 20 september op het station van de ZLSM in Simpelveld ‘In het zicht van de vrijheid’ is de titel van een muziekdramatische productie in het kader van 75 jaar bevrijding van Limburg. Ze is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, dat kort na de oorlog is opgetekend aan de hand van getuigenverklaringen. Het speelt in en rondom Valkenburg en handelt over twee jonge verzetsmensen die kort voor de bevrijding door de Duitsers zijn gefusilleerd.

Op de avond van 5 september 1944 – enkele dagen voor de bevrijding van Zuid-Limburg – arresteren de Duitsers bij een onderduikadres in Ulestraten twee jonge verzetsmensen: Joep Francotte (23) uit Vaals en Sjeng Coenen (29) uit Simpelveld.

Ze worden voor verhoor afgevoerd naar Valkenburg, eerst naar hotel Smeets, waar een eenheid van de Luftwaffe is ingekwartierd, daarna naar hotel Excelsior en vervolgens naar hotel Vossen, waar de Ortskommandant na een schijnproces van slechts enkele minuten het vonnis uitspreekt: de doodstraf.

Met de polsen aan elkaar gebonden en de beide andere handen boven het hoofd worden Joep en Sjeng te voet naar de Cauberg gebracht, waar ze in de nacht van 5 op 6 september worden doodgeschoten. Verpleegster Maria Schuiling vindt de lijken de volgende ochtend en laat ze weghalen. Achter de muur van het Jodenkerkhof wast ze de verminkte lichamen en wikkelt ze in doeken.

Verder is men nog op zoek naar vrijwilligers die namens de Heemkundevereniging via een vrijwilligerspool willen ondersteunen als suppoost tijdens een van de Open Monumenten Dagen 14 en/of 15 september in Huize Loreto.

Graag een mail DeBongard@hotmail.com of bellen naar Pascalle Hamers  06-12 83 14 80.

Verdere informatie wordt nog verstrekt en is tevens te vinden op www.DeBongard.nl