Boekpresentatie “Ze spelen helder als mijnwerkers” – De harmonieorkesten van de Staatsmijnen in de Oostelijke Mijnstreek

  • 20 oktober 2019
  • Tips

Boekpresentatie “Ze spelen helder als mijnwerkers” – De harmonieorkesten van de Staatsmijnen in de Oostelijke Mijnstreek op 31 oktober in het Nederlands Mijnmuseum, Mijnmuseumpad 2 te Heerlen.

In de Historische Reeks Parkstad Limburg verschijnt binnenkort het dertiende boek in de reeks. Het boek draagt de titel “Ze spelen helder als mijnwerkers” – De harmonieorkesten van de Staatsmijnen in de Oostelijke Mijnstreek en is geschreven door oud DSM-archivaris Harry Strijkers. De titel verwijst min of meer naar de impact die de Staatsmijnorkesten hadden ook voor de lokale muziekverenigingen in de mijnstreek. Hoe dat precies zit, kunt u uiteraard lezen in dit boek, maar ook beluisteren op de boekpresentatie waar de auteur tekst en uitleg zal geven.

De boekpresentatie vindt plaats in het Nederlands Mijnmuseum, Mijnmuseumpad 2, in Heerlen op donderdag 31 oktober om 19.30 u. (parkeren via CBS-weg 2). Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Er is echter beperkt plaats, dus aanmelden per mail op info@landvanherle.nl is noodzakelijk.

Programma:

19:00 u. Ontvangst met koffie en vlaai
19:30 u. Begroeting door Harrie Otten, penningmeester Stichting Historische Kring ‘Het Land van Herle’ en
Stichting Carboon – Nederlands Mijnmuseum
19:40 u. Introductie op de geschiedenis van blaasmuziekorkesten in en rond Heerlen door voormalig stadshistoricus Roelof Braad
19:55 u. De Harmonieorkesten van de staatsmijnen Wilhelmina en Emma door Harry Strijkers.
20:15 u. Boekaanbieding aan de heer Jan de Wit, (o.a.) oud-kamer- en gemeenteraadslid en secretaris van
Stichting Carboon-Nederlands Mijnmuseum, oprichter van het Nederlands Mijnmuseum.
20:30 u. Afsluiting, borrel en gelegenheid tot aankoop van het boek. De auteur is beschikbaar voor het signeren.

Over het boek:

Na zijn in 1985 verschenen boek Mijnwerkers maakten muziek, dat de geschiedenis beschrijft van het voormalige muziekkorps van de Staatsmijn Maurits te Geleen, verhaalt oud DSM-archivaris Harry Strijkers nu over de beide andere harmonieorkesten van de Staatsmijnen. Deze opereerden in de oostelijke mijnstreek. Het betreft de harmonieorkesten van de staatsmijn Wilhelmina in Terwinselen en van de staatsmijn Emma in Treebeek.

De mijnorkesten waren geliefd en befaamd om hun superieure kwaliteit. Het is dus van belang dat de geschiedenis van deze orkesten uitgebreid is vastgelegd. De auteur dook daarvoor in archieven en literatuur en verzamelde allerlei wetenswaardige gegevens over het reilen en zeilen van beide harmonieorkesten, vanaf hun oprichting in respectievelijk 1908 en 1914 tot aan het samengaan in het Harmonieorkest DSM in 1966.

Het boek met hardcover telt 222 blz., is rijk geïllustreerd in zwart-wit en kleur en voorzien van een persoonsnamenregister.

Klik hier voor een te printen flyer van de bijeenkomst.

Op de avond van de presentatie is het boek te koop voor € 20,00. Na de presentatie is het boek te koop bij het Thermenmuseum in Heerlen en enkele boekhandels in de regio of uw plaatselijke boekhandel met ISBN/EAN 978-94-93037-02-1. In de boekhandel gaat het boek € 21,50 kosten. Het kan besteld worden via www.landvanherle.nl/bestellen als het moet worden toegezonden.