Bevrijdingsalbum Limburg zoekt nog altijd oorlogsschatten

  • 31 maart 2020
  • Tips

Bevrijdingsalbum Limburg zoekt nog altijd oorlogsschatten in het kader van 75 jaar bevrijding.

Op 25 september 1944 veroorzaakt het opblazen van de kerk een ravage in Meijel. Eigendom van Heemkundevereniging Medelo. In het kader van 75 jaar bevrijding verzamelt het project Bevrijdingsalbum Limburg onbekend materiaal van de bevrijding van Limburg. Op de website www.bevrijdingsalbum.nl zijn de afgelopen zes maanden tientallen foto’s, brieven, poesiealbums, documenten en objecten samengebracht die zijn ingezonden door Limburgers uit de hele provincie. Mensen die thuis ook nog mooi materiaal hebben liggen, kunnen dit nog altijd insturen via de website.

 

Amerikaanse troepen ontspannen aan de Wijngaardshof te Hoensbroek in september 1944. Eigendom van dhr. Paul Geelen. Het ingestuurde materiaal geeft een bijzonder en gevarieerd beeld van de bevrijding in Limburg. Een foto uit Hoensbroek legt vast hoe de zojuist gearriveerde Amerikaanse soldaten in het licht van een koplamp met een hondje spelen. Andere foto’s tonen de verwoestende gevolgen van het oorlogsgeweld in de Limburgse dorpen en steden. Zo komt uit Meijel de foto van een jonge vrouw tussen het puin van de opgeblazen dorpskerk. Heel markant zijn twee portretjes gemaakt door de Limburgse kunstenaar Charles Eyck niet lang na de bevrijding. De eerste van Lt. Colonel Leo P. Senecal, tussen 1944 en 1946 ‘military governor’ van Maastricht; de tweede van een zekere Kitty. 

Portret Kitty gemaakt door kunstenaar Charles Eyck. Eigendom van de familie Kallen uit Maastricht, via RHCL. Het project Bevrijdingalbum Limburg is nog niet afgerond. Mensen die thuis nog interessant materiaal hebben van de bevrijding in hun gehucht, dorp of stad kunnen dit blijven delen. Dat gaat eenvoudig via de website www.bevrijdingsalbum.nl/doe-mee. Met toestemming wordt het materiaal in digitale vorm overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg en zo bewaard voor de komende generaties.Portret majoor Senecal gemaakt door kunstenaar Charles Eyck. Eigendom van de familie Kallen uit Maastricht, via RHCL.