Bôches bliet Bôches

  • 22 september 2018
  • Tips

Lezing 'Bôches bliet Bôches' door Leo Franzen op dinsdag 2 oktober om 20.00 uur in de zaal van Café Oud Bocholtz, Pastoor Neujeanstraat 11 te Bocholtz.

Bôches bliet Bôches

Een presentatie met beeldmateriaal van de opstand in Bocholtz

Lezing door Leo Franzen

op dinsdag 2 oktober a.s. om 20.00 uur

in de zaal van Café Oud Bocholtz, Pastoor Neujeanstraat 11 te Bocholtz.

Opstand in Bocholtz

In de “maand van de geschiedenis” heeft Heemkundevereniging De Bongard als thema “Opstand” gekozen. Wat kon men beter doen dan hiervoor “Bôches bliet Bôches” te gebruiken. Nog nooit waren zoveel mensen op de been op die gedenkwaardige zaterdag 13 oktober 1979 in Bocholtz. Zelfs de (toen nog groot aantal) winkels sloten een uur eerder om dit (achteraf gezien) enorm gebeuren te laten slagen. Men heeft Leo Franzen bereid gevonden hierover een presentatie te geven.

Leo Franzen is al een tijd in het bezit van uniek fotomateriaal gemaakt door Wiel Laven met zijn legendarische Pentax camera. Wiel Laven was destijds, naast schoolleider van de St. Aloysius jongensschool aan de Groene Boord, ook redacteur van Bôches Troef samen met Frans Janssen.

Als u in zo grote getalen komt om bijvoorbeeld de opstand nog eens zelf te zien, is de zaal vele malen te klein en kunnen we er nog wat avonden aan vast knopen. Het leuke is dat niet alleen de verenigingen met hun spandoeken, maar ook veel toeschouwers in beeld te zien zijn. De jeugd van toen, nu bijna 40 jaar ouder, is er natuurlijk ook bij.

Geschiedenis

Wist u dat het eerste herindelingsplan, waar Bocholtz bij betrokken was, dateert van 1920/1921. Dat en nog veel meer gaat Leo Franzen u vertellen. Hij gaat dit echter niet te uitgebreid doen, anders wordt het nl. nachtwerk. U moet natuurlijk ook de gelegenheid hebben u zelf te herkennen op film en/of foto. Leo Franzen probeert ook nog deze geschiedenis op papier te zetten, zodat u dit thuis nog eens kunt nalezen.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz