We leggen momenteel de laatste hand aan een nieuwe website voor het Historisch Centrum Limburg. Daarom wordt
deze website niet meer bijgehouden qua nieuws en andere artikelen. Kijk voor het laatste nieuws rondom het
HCL op
de website van het HCL of schrijf
je in voor
onze nieuwsbrief.
Vaak worden ze nu nog gebruikt als schuurtje, tuinhuis of opslagruimte, maar van oorsprong waren het bakhuisjes. Het waren veelal van het woonhuis en schuur losstaande bouwwerkjes. Deze bakovens, aangeduid met “d’n aove”, “ ’t...
Het bakhuis van onze voorouders. Een vorm van duurzaam bakken, op een optimale manier gebruik maken van schaarse middelen en energie. Een levenswijze waar onze huidige maatschappij weer naar verlangt en streeft. Zo kunnen we...
Bier door de eeuwen heen. Een overzicht van de ontwikkelingen in het brouwproces en de geschiedenis van de Limburgse bierbrouwers.Gepubliceerd in Uit Magazine, oktober 2007.Bekijk hier het artikel (pdf)
In de vroege middeleeuwen werd bier in de regel gewoon thuis gebrouwen, voor eigen consumptie. Later zou deze huisnijverheid afnemen en zou bier gebrouwen gaan worden door gespecialiseerde brouwers. Deze verschuiving werd mede...
Bruinkool is al vroeg in de geschiedenis bekend. Merkwaardig is dat bruinkool het eerst als verfstof werd gebruikt.Met de toepassing als brandstof wilde het in het algemeen niet zo lukken. Als meststof had bruinkool aanvankelijk...
Gentleman, 15 september 1877 - 7 augustus 1954 Camil Canter werd op 15 september 1877 in Heerlen geboren als zoon van de Joodse koopman Michael Frederik Canter en Eva Wolff. Op 3 januari 1913 trouwde hij met Irma Simon...