We leggen momenteel de laatste hand aan een nieuwe website voor het Historisch Centrum Limburg. Daarom wordt
deze website niet meer bijgehouden qua nieuws en andere artikelen. Kijk voor het laatste nieuws rondom het
HCL op
de website van het HCL of schrijf
je in voor
onze nieuwsbrief.
Vaak worden ze nu nog gebruikt als schuurtje, tuinhuis of opslagruimte, maar van oorsprong waren het bakhuisjes. Het waren veelal van het woonhuis en schuur losstaande bouwwerkjes. Deze bakovens, aangeduid met “d’n aove”, “ ’t...
Het bakhuis van onze voorouders. Een vorm van duurzaam bakken, op een optimale manier gebruik maken van schaarse middelen en energie. Een levenswijze waar onze huidige maatschappij weer naar verlangt en streeft. Zo kunnen we...
Heerlen, 9 februari 1931 - Gmuden (Oostenrijk), 12 februari 1989. Biografie.Nicolaas Thomas Bernhard werd geboren op 9 februari 1931 in de vroedvrouwenschool te Heerlen, Zijn moeder, ongehuwd zwanger, was Herta Bernhard (1904-1950...
Bier door de eeuwen heen. Een overzicht van de ontwikkelingen in het brouwproces en de geschiedenis van de Limburgse bierbrouwers.Gepubliceerd in Uit Magazine, oktober 2007.Bekijk hier het artikel (pdf)
In de vroege middeleeuwen werd bier in de regel gewoon thuis gebrouwen, voor eigen consumptie. Later zou deze huisnijverheid afnemen en zou bier gebrouwen gaan worden door gespecialiseerde brouwers. Deze verschuiving werd mede...
Musicus, 5 oktober 1897 - 5 maart 1983 Deze op 5 oktober 1897 in Budel geboren Brabander kwam op twintigjarige leeftijd naar Heerlen om er als spoorwegman te werken. In zijn vrije tijd bezocht hij de muziekschool van...