We leggen momenteel de laatste hand aan een nieuwe website voor het Historisch Centrum Limburg. Daarom wordt
deze website niet meer bijgehouden qua nieuws en andere artikelen. Kijk voor het laatste nieuws rondom het
HCL op
de website van het HCL of schrijf
je in voor
onze nieuwsbrief.
Vaak worden ze nu nog gebruikt als schuurtje, tuinhuis of opslagruimte, maar van oorsprong waren het bakhuisjes. Het waren veelal van het woonhuis en schuur losstaande bouwwerkjes. Deze bakovens, aangeduid met “d’n aove”, “ ’t...
Zo’n honderd jaar geleden was het leven heel anders als nu. Vanaf het einde van de 19de eeuw komt de moderne mijnbouwindustrie tot ontwikkeling, het eerst in Heerlen maar al snel werden er meer moderne mijnen in en rond Heerlen...
Het bakhuis van onze voorouders. Een vorm van duurzaam bakken, op een optimale manier gebruik maken van schaarse middelen en energie. Een levenswijze waar onze huidige maatschappij weer naar verlangt en streeft. Zo kunnen we...
Geschiedenisschets Voorafgaand aan de mijnindustrie was Beersdal een klein gehuchtje rondom de hoeve Beersdal. Rond 1796 telde Beersdal 11 inwoners, de Vrank telde er 40. Eind 19e eeuw begonnen de gebroeders Honigmann met...
Bier door de eeuwen heen. Een overzicht van de ontwikkelingen in het brouwproces en de geschiedenis van de Limburgse bierbrouwers.Gepubliceerd in Uit Magazine, oktober 2007.Bekijk hier het artikel (pdf)
In de vroege middeleeuwen werd bier in de regel gewoon thuis gebrouwen, voor eigen consumptie. Later zou deze huisnijverheid afnemen en zou bier gebrouwen gaan worden door gespecialiseerde brouwers. Deze verschuiving werd mede...