Wever, August de (huisarts en botanicus)

14 maart 1874 Nuth – 21 maart 1947 Nuth

Fredericus Cornelius August de Wever werd op 14 maart 1874 als negende en laatste kind geboren in een apothekersgezin. Net als zijn broer Frans de Wever studeerde hij geneeskunde te Utrecht waar hij in 1902 het artsendiploma behaalde. Hij vestigde zich vervolgens in het ouderlijk huis aan de Stationsstraat 48 te Nuth als huisarts. Hij leefde een teruggetrokken bestaan en bleef ongehuwd. Als botanicus leverde hij een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar en in kaart brengen van de Limburgse flora.

De interesse voor planten had hij van zijn vader. Tussen 1890 en 1943 legde hij een uitgebreide collectie planten aan uit heel Zuid-Limburg. In 1910 richtte hij samen met anderen het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg op. Hij nam echter geen deel aan het bestuur van het genootschap, zelfs niet aan vergaderingen, maar richtte zich vooral op het botanisch onderzoek. In 1938 verscheen bij Leiter Nypels in Maastricht zijn uitgave Planten van den Sint Pietersberg.

Rond zijn huis aan de Stationsstraat in Nuth ontwikkelde hij een parkachtige tuin met een grote verscheidenheid aan planten.

Op 21 maart 1947 overlijdt hij. Zijn herbarium en boekenverzameling gaan naar het Natuurhistorisch Museum in Maastricht. Het huis wordt gekocht door de gemeente. Toen het huis de Wever werd afgebroken in 1958 bracht men de planten voor een deel over naar de botanische tuin in Terwinselen en naar de naar de Wever vernoemde tuin van het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Donderdag 14 maart 1974 wordt onder grote belangstelling in Nuth zijn 100e geboortedag herdacht.

In Nuth herinneren de Deweverstraat en het Deweverplein aan de vroegere ligging van villa de Wever met bijbehorend park.

Nadere bronnen en literatuur: