Vredeskapel (Heerlerbaan)

Bron: www.kerkgebouwen-in-limburg.nl De kapel is gelegen aan de Bautscherweg 90, aan de kruising Bautscherweg/Vullingsweg in de wijk Heerlerbaan. Zij is omgeven door een groenvoorziening en achter de kapel ligt een grasveld. Zij wordt ook Mariakapel en O.L. Vrouwekapel genoemd.

De kapel werd gesticht door de bewoners van de Heerlerbaan. De inzegening van de kapel vond plaats op 7 september 1952 door deken Bemelmans.

De kapel is een naoorlogse, ruime bakstenen kapel met zadeldak. Ze heeft een recht gesloten koor, waarin een bakstenen kruis is gemetseld. In de beide zijgevels zijn 6 ramen met rondbogen aangebracht. Aan de linkerzijde is nog een klein raam. Ook aan de linkerzijde is een gedenksteen met het jaartal 1952 aangebracht. De cementbogige ingang wordt met een bruine houten deur gesloten. Aan de voorgevel is een houten kruis met keramisch corpus aangebracht. De voorgevel heeft bovendien beneden enige metselversiering. Boven de voorgevel is een kerkklok en kruis aangebracht.

In de voorgevel is een herdenkingsplaquette ingemetseld met de volgende tekst: “Deze Kapel, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Fatima, is gesticht uit dankbaarheid dat Heerlerbaan in de jaren 1940-1945 gespaard bleef van Oorlogsgeweld. Bid voor de Vrede”.

De kapel is van binnen wit geschilderd en fraai beschilderd door Gène Eggen zowel aan de koorzijde als aan de achterwand. Thema's voor beide werken zijn O.L. Vrouw van de Rozenkrans en de Apocalyps. Bovendien maakte hij het kleine glas-in-loodraam aan de linkerzijde.

Tot de inrichting van de kapel behoort een H. Hartbeeld en een St. Jozefbeeld, vooraan geplaatst, links en rechts in de hoek. Rechts in een nis staat een borstbeeld van de Zwarte Christus, die te Wijck-Maastricht vereerd wordt. Op het tabernakel staan wat kleine devotionalia. Tegen de wand links in de kapel hangt een kruisbeeld met de tekst: “Weë zuut 't leed, dat Ich moos drage. Draagt geer Zie kruuts, zonger te klage”. Beide genoemde kruisbeelden zijn van de hand van Sjef Drummen van de Heerlerbaan. In de kapel staan kerkbanken.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Tijdsperiodes

Thema's