Voerendaalse molen (Voerendaal)

Achterzijde van de molen (alleen koeienstallen zichtbaar) gezien vanaf de Molenbeekstraat. Bronnen: Voerendaal Vertelt (www.voerendaalvertelt.nl) en Paul Disco. Bereikbaar via de Tenelenweg, coördinaten 50.53'01.05" N. / 5.55'30.71" O., dichtbij de Laurentiuskerk in het centrum van Voerendaal, lag de Voerendaalse molen. Het was een witgekalkt mergelstenen gebouw dat naar alle waarschijnlijkheid halverwege de 18e eeuw gebouwd moet zijn.

De molen ontving het water uit een vergaarvijver die werd gevoed door een kleine beek uit het bronnengebied “De Zevensprong”. De hoeveelheid water die het bronnengebied opleverde, was echter alleen in de winter en de herfst voldoende om de molen aan te drijven. Vandaar dat de molen alleen in deze jaargetijden operationeel was. Het werd dan ook wel een wintermolen genoemd. Vanuit de vergaarvijver werd het water, via een houten kanjel, naar het waterrad van de molen geleid waarna het water werd gelost op de molenbeek.

Rond 1920 werd de wateraandrijving vervangen door een elektromotor waarmee nog tot in de jaren vijftig werd gemalen. Toen werd de molen buiten werking gesteld.

Het gebouw is nog tot 1966 in gebruik geweest als winkel voor de verkoop van veevoeder. De foto is in 1967 genomen, enige jaren voordat de boerderij werd afgebroken en het weiland werd bebouwd.

Aquarel van de Molen en de Molenbeekstraat gezien vanaf de spoordijk. De molen ziet u op de aquarel vanaf het midden naar rechts onder de tak. Van links naar rechts het molengedeelte, woongedeelte en de stallen. Het hoogste gebouw rechts is de koren- en hooischuur. Bronnen: Voerendaal Vertelt (www.voerendaalvertelt.nl) en Paul Disco.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Thema's