Struyver de, hoeve

Rechten: Fotograaf H.Leufkens, Heerlen. Ten zuiden van Ten Esschen ligt een motte van ongeveer 35 meter doorsnede waarop waarschijnlijk ooit een kasteel gebouwd moet zijn. Dit kasteel Struver werd ook wel Groot Geitsbach of Alden Lenartshoff genoemd. Het Hoff zo Gheisbach wordt voor het eerst vermeld in 1381.

Tussen 1537 en 1662 was het kasteel in handen van het geslacht van Schwartzenberg, waarna het overging in de handen van Caspar van Broich. Vanaf 1763 waren het huis en de hof in handen van de familie Breuls. In het begin van de achttiende eeuw kwam het goed in handen van de baronnen van Wijlre die tevens kasteel Terworm in bezit hadden. Het was Baron Wynand Theodor van Wijlre die in 1747 ten oosten van de huidige motte de hoeve Struyver liet bouwen, mogelijk als opvolger van een eerdere hoeve. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam het goed in handen van de familie van Aken. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer 290.083; http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten

Er is nog geen archeologisch onderzoek gedaan naar de bebouwing op de motte. Het is niet duidelijk wanneer deze bebouwing verdwenen is.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Thema's

Beroepen