Stokhem (nabij Wijlre)

Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer 218.150 ; http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten Geschiedenisschets 

Stokhem is een gehucht iets ten westen van Wijlre. Het ligt wat afgezonderd doordat het niet aan een doorgaande weg gelegen is. Stokhem is waarschijnlijk al sinds lange tijd bewoond getuige de vondst van een Romeins grafveld in de directe omgeving.

Aanvankelijk was dit idyllisch gelegen gehucht maar aan één kant van de Dorpsstraat bebouwd. Deze straat had daardoor het karakter van een gemeenschappelijk erf, dat door alle bewoners werd gebruikt en schoon gehouden. Door het midden van de straat liep een greppel. De panden rond het weggetje Haasstad werden vroeger als aparte gelijknamige buurtschap beschouwd, maar worden tegenwoordig gezien als onderdeel van Stokhem.

Herkomst naam

De naam is samengesteld uit stok "boomstam, rijshout" en heem "woonplaats" of "woonstede". De naam kan afkomstig zijn van een huis of hoeve, gemaakt van zware boomstammen, een soort blokhut dus. Het kan ook wat algemener geïnterpreteerd worden als “nederzetting of woonplaats bij bomen”. 

Nadere bronnen en literatuur: 

Tags

Thema's