Station - halte - Eys (Eys)

Bron: Limburgs Erfgoed, http://www.limburgserfgoed.nl/colofon Het station in Eys werd geopend op 6 mei 1900 en deed toen hoofdzakelijk dienst als halteplaats voor bedevaarttreinen. De bedevaartgangers stapten hier uit om naar de kerk der Redemptoristen in Wittem, op 10 minuten loopafstand van het station, te gaan. De halte lag te ver verwijderd van de kom van Wittem en heeft hierdoor geen grote functie gehad.

Het stationsgebouw dateert al uit 1880. Het bestaat uit een klein, uit drie delen bestaand, gebouw. Het heeft een eenlaags middendeel met zadeldak. Daarnaast heeft het aan de linkerkant een hoger deel met zadeldak, en aan de rechterzijde een lager deel met lessenaarsdak. De architect van dit stationstype is onbekend. In 1906, 1911 en 1912 zijn er nog wat wijzigingen aan het gebouw aangebracht.

Het treinstation is gesloten op 15 mei 1938 waarna de Nederlandse Spoorwegen het gebouw hebben verkocht. Het gebouw is inmiddels al jaren in handen van particulieren.

Sinds 1995 doet de halte dienst als stopplaats van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Van hieruit starten diverse wandelingen door het heuvelland.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Thema's