Stadsschouwburg

Oude schouwburg/bioscoop Klompstraat. De eerste schouwburg te Heerlen werd gebouwd aan de Klompstraat 12 in het begin van de twintiger jaren, maar kon na de bouw haar deuren niet openen door een faillissement van de opdrachtgever, de NV Zuid-Nederlandse Theatermaatschappij. Vijf jaar lang stond het hagelnieuwe gebouw praktisch leeg. Sommige bronnen melden dat het gebouw in deze periode is gebruikt als loge van de Vrijmetselaars.

In 1925 knapten vrijwilligers van het Pancratiuskoor het gebouw op voor een openingsvoorstelling. Tijdens die opening op 27 september 1925 werd er een zanguitvoering gegeven door het beroemde koor van de Sixtijnse kapel uit Rome. Vele voorstellingen volgde, voornamelijk op het vlak van (koor)zang en de kleine zaal werd in gebruik genomen als repetitieruimte voor het Pancratiuskoor. Ook werden delen van het theater gebruikt voor tentoonstellingen, zoals in 1927, toen een grote tentoonstelling over gas werd georganiseerd in het gebouw.

Toen in 1952 een deel van het plafond naar beneden viel, werden de eerste ideeën ontwikkeld voor een nieuw theater. Voor de bouw van dat nieuwe theater werden de architecten F. Peutz en B. Bijvoet aangetrokken voor een ontwerp. Op 18 november 1961 werden de deuren voor de eerste maal geopend met een voorstelling van de Opera “Don Carlos”, uitgevoerd door de Nederlandse Opera. Het theater bood aan 894 mensen plaats. In 1987 werden er een kleine zaal en een theatercafé bijgebouwd naar een ontwerp van Jan Peutz, zoon van F. Peutz. De kleine zaal bood aan 151 mensen plaats.

Uitgave: Gebr. Spanjersberg, Rotterdam-Antwerpen. In 2006-2007 is het theater ingrijpend verbouwd, waarbij het aantal plaatsen in de grote zaal is toegenomen tot 1058 en er een middenzaal met 450 zitplaatsen is bijgebouwd. De grote zaal kan worden aangepast aan verschillende eisen en omstandigheden doordat stoelen en toneel ingeschoven en verschoven kunnen worden. Hierbij is rekening gehouden met de akoestische aspecten van de theaterzaal.

Nadere bronnen en literatuur: