Ross van Lennep, Daniël Pieter (directeur Staatsmijnen)

1 juni 1888 – 21 april 1949

Daniël Pieter Ross van Lennep werd op 1 juni 1888 geboren op Kediri, Java. Hij is de zoon van Egbert David van Lennep (1853 – 1914) en Helena Wilhelmina Justine Ross van Lennep. Hij was getrouwd met Sophie Blumenau (1888-1951). Ross van Lennep begint zijn carrière op de Hogere Burgerschool te Apeldoorn. Van hieruit studeert hij verder op de Technische Hogeschool te Delft.

In 1911 slaagt hij met lof en wordt benoemd tot diplomatisch ingenieur. Ross van Lennep wordt als ingenieur benoemd bij het gemeentelijke gasbedrijf te Rotterdam. Vanaf 1914 vervult hij de functie van scheikundig ingenieur. Tijdens zijn loopbaan is hij woonachtig met zijn vrouw in Oirsbeek in het huis 'Zonnekamp'. In 1917 promoveert hij naar bedrijfsingenieur van Cokesfabriek Emma waarbij hij in 1924 wordt benoemd tot Hoofdingenieur. In 1930 gaat van Lennep de taak van hoofdbedrijfsingenieur vervullen bij Cokesfabriek Emma, Cokesfabriek Maurits, het Stikstofbindingbedrijf en het wijdvertakte gasdistributiebedrijf.

Voor al zijn verdiensten binnen de Staatsmijnen wordt Dr. Ig. Daniël Pieter Ross van Lennep in 1933 gekroond tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en in 1935 zelfs onderscheiden met de Hoogewerffmedaille. In 1946 wordt hij Doctor Honoris Causa in de Technische Wetenschap van de Technische Hogeschool te Delft.

Vanaf 1 februari 1947 vervult Ross van Lennep de functie van directeur bij de Staatsmijnen samen met Dr. Ir. Ch. Th. Groothoff & J. Mous. Ross van Lennep ook wel de 'Captain of Industry' genoemd. Hij heeft voor een grote omkeer gezorgd binnen de chemische bedrijven van de Staatsmijnen. Hij startte een fabriekscomplex dat zich ontwikkelde tot een bloeiend industrieterrein.

Ross van Lennep leefde voor zijn bedrijven en voor zijn mensen. Hierdoor was Van Lennep zeer gewild bij zijn werknemers. Hij stond bekend als de onvermoeibare werker die functioneerde als een energiek en toegewijd leider, de kundige ingenieur, de succesvolle ondernemer en het karaktervolle mens met een veelzijdige en rijke persoonlijkheid. Hij werd nationaal en internationaal erkend vanwege zijn kwaliteiten én persoonlijkheid. Van Lennep kon zich nooit anders voordoen dan wie hij was. Ross van Lennep was een man van groot formaat. Dit kwam ook tot uiting tijdens WO II. Hier nam hij de verantwoordelijkheid voor het bedrijf en zijn werknemers. Het werd een tweestrijd, het bedrijf redden of zijn werknemers? Hij weigerde in 1943 namen van stakende mijnwerkers aan de Duitse autoriteiten te leveren.

Op 1 mei 1939 wordt Daniël Pieter Ross van Lennep gehuldigd vanwege het 25 jaar verbonden zijn aan de Limburgse Staatsmijnen. Vanwege dit jubileum, het zilveren feest, wordt er op 2 mei 1939 een receptie bij hem thuis gehouden. Genodigden waren zijn vrienden; ingenieurs, burgemeesters, directeurs, onderdirecteurs en gemeentebedrijven van Heerlen.

Dhr. Van Lennep heeft gezorgd voor een grote ontwikkeling op het gebied van het gebruik van brandstof in de chemische nijverheid. Ten eerste voerde hij de destillatie in tot de beroemde Cokes in de hoogovenindustrie. Ook zorgde hij ervoor dat 'restgas' verder werd gebruikt en niet vernietigd werd. Verder zorgde hij voor een centraal laboratorium waar verscheidene onderzoeken plaats konden vinden. Op 21 april 1949 overlijdt Ross van Lennep op 61-jarige leeftijd in Oirsbeek ten huize 'Zonnekamp':. Zijn opvolger was Ir. F.J.C. Bianchi.

In 1969 werd te Welten de Dr. Ir. Ross van Lennepstraat benoemd ter verdiensten aan dhr. Van Lennep op zakelijk en persoonlijk gebied.

"Ross van Lennep was geen Limburger, maar in zijn veeljarig verblijf heeft hij een grote liefde opgevat voor ons mooie Zuiden.", aldus het Limburgsch Dagblad van 22 april 1939.

Nadere bronnen en literatuur:

Met dank aan leerlingen van het Sintermeertencollege; Elke Platzbeecker en Imke Straaten.