Roosen, M.J.H.H. (wethouder Heerlen)

Heerlen, 03 Juli 1853 – 12 maart 1915

Maximiliaan Joseph Hyacinth Hubert Roosen, de zoon van de functionaris van de gemeente Heerlen Victor Jozef Hubert Roosen en Maria Agnes Hamers, werd geboren op 3 juli 1853. Toen hij 26 jaar was trouwde hij op 9 september 1879 met de 22-jarige huisvrouw Maria Agnes Hubertina Lemmens. Maria Agnes Hubertina Lemmens was de dochter van Jan Arnold Lemmens en Maria Sibilla Hamers en werd geboren op 6 juni 1857. De moeders van Maximiliaan en Maria waren echter geen familie. Maximiliaan en Maria hebben op 16 februari 1883 een zoon gekregen genaamd Arthur Laurent Maria Hubert Roosen en twee dochters. Op 20 juni 1880 werd Maria Hubertina Maximiliana Victorina Roosen geboren en op 1 oktober 1881 Maria Henriëtta Arnoldina Charlotta Roosen.

In 1871 sloot hij een vennootschap met Karel Maria Hendrik Joseph Hubert. Samen runden ze een stoomgraanmolen. Tegelijkertijd was Maximiliaan koopman en handelaar in granen. Dit veranderde in 1885, toen hij lid werd van de Gemeenteraad van Heerlen. Ook kreeg hij de functie van wethouder in 1897 en van 1901 tot 1914. Volgens het volk was hij een onbaatzuchtig man die alleen aan het welzijn van Heerlen dacht en daar ook doelgericht mee bezig was. Hij was er zich altijd van bewust dat hij vrijwillig voor het algemeen belang van de burgers van Heerlen werkte. Sympathiek, nauwgezet, eerlijk en van nobel karakter was hij. Er zijn veel praktische denkbeelden van de wethouder doorgevoerd zonder dat het volk wist dat ze van hem afkomstig waren.

Naast deze positieve aspecten in z’n leven leed Maximiliaan echter ook al langere tijd aan een ziekte. Deze hartziekte werd hem op 12 maart 1915 fataal. Hij was 61 jaar toen hij in Heerlen stierf. Hij werd begraven op 15 maart 1915 te Welten. De kerk was te klein voor het grote aantal mensen dat kwam opdagen bij deze begrafenis. Zijn eikenhouten rouwkist met zinken binnenkist was bedekt met bloemen, waar hij erg van hield. Zijn vrouw overleed 26 juni 1929 en werd begraven in de familiekelder Lemmens te Heerlen op 29 juni 1929. 

De zoon van Maximiliaan, Arthur, was ook erg succesvol. Hij bekleedde de functie van procuratiehouder van de Twentse Bank. Daarbij had hij een nevenfunctie als bestuurslid. Daarna werd hij president van de plaatselijke Koninklijke Harmonie St. Caecilea. In 1947 werd hij daar erebestuurslid. Dit zat in het bloed, want opa Victor behoorde tot het initiatiefnemers comité bij de oprichting van de Koninklijke Harmonie.

Nadere bronnen en literatuur:

Met dank aan leerlingen van het Sintermeertencollege Maartje Meis en Laura Hoekstra.

Tags

Plaatsen

Thema's