Rochuskapel (Klein Haasdal/Schimmert)

Bron: www.kerkgebouwen-in-limburg.nl De huidige kapel is gelegen direct aan het trottoir tussen de huizen, nabij huisnummer 3, aan de straat Klein Haasdal. Oorspronkelijk stond de kapel aan de Bekerbaan, waar ze in 1893 werd gebouwd. In 1934 werd ze vanwege een wegverbreding verplaatst naar de huidige locatie.

De kapel is gewijd aan Sint Rochus, patroon van o.a. pelgrims en wevers en een van de zes pestheiligen. Er zijn aanwijzingen van vermelding van een Sint Rochus capelke in de periode 1685-1697 onder de Hoofdbank Klimmen. In die tijd waren er verschillende wevers in Schimmert dus wellicht is de eerste kapel ooit door hen gesticht.

De kapel is een kleine, bakstenen wegkapel met een spitsbogige toegang en aan beide zijden een spitsboogvenster. De ingang en de ramen worden geaccentueerd met mergelstenen. In de voorgevel zijn twee horizontale speklagen en een siersteen met jaartal aangebracht en op de verhoogde voorgevel staat een kruis. De kapel heeft een met leien gedekt zadeldak.

Op een altaar in de ronde absis van de kapel staat een beeld van Sint Rochus in een gotische nis, geflankeerd door twee engelen die een kandelaar torsen. De vensters bevatten elk een glas-in-loodraam met een afbeelding uit het leven van Sint Rochus.

In 1976 werd de kapel opgeknapt.

Nadere bronnen en literatuur: