Puthof of Bokkenheufke (Reijmerstok)

- Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer 359.108; http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten Gelegen op het plateau van Margraten ligt in het gehucht Reijmerstok een besloten hoeve met een herenhuis. De herenhoeve wordt voor het eerste vermeld in 1375.

Het gehucht Reijmerstok en het Bokkenheufke kwamen omstreeks 1500 in handen van de adellijke familie van Linzenich om een eeuw later over te gaan in handen van de families Hoen van Cartils en Van Schwartzenberg. Van de familie Van Schwartzenberg is nog een familiewapen zichtbaar op het zeventiende eeuwse herenhuis. 

De bokkenheufke is een boerderijcomplex rond een diepe binnenplaats met een herenhuis tegenover de ingang van de poort gelegen. Het huis bestaat uit twee bouwlagen. De onderste laag heeft gevels van Kunradersteen. De tweede etage bestaat uit baksteen met speklagen van eveneens Kunradersteen. In de gevel van het herenhuis staat het jaartal 1743, het waarschijnlijke bouwjaar van dit deel. Boven de poort bevond zich een gevelsteen met een bok met het inschrift ‘in den c: bock 1734’. De overige bebouwing rond de binnenplaats is na een brand in 1943 herbouwd.

De naam Bokkenheufke is in het begin van de 20e eeuw vervangen door de huidige naam Puthof, dat eveneens de naam is van het recreatiepark waarvan het huis momenteel centrum is.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags