Puthermolen (Voerendaal)

Tegenover het kasteel Puth lag, aan de Voerendaalse Molenbeek, de Puthermolen.

Deze molen was rond 1730 eigendom van Laurens Joseph de Hayme, kanunnik van St. Servaas te Maastricht. Deze kanunnik was eveneens eigenaar van het kasteel Puth.

De Watermolen was een L-vormig bakstenen gebouw met speklagen van mergel op een onderbouw van kunradersteen. De molen werd voorzien van water door een vergaarvijver, die werd gevoerd door de Molenbeek. Op de molen werd tarwe, rogge en voergraan gemalen tot meel, bloem en veevoeder. Oorspronkelijk werden in de molen ook zaden tot olie gemaald.

Bron: Voerendaal vertelt; http://voerendaal.reubsaet.net/index.htm In de 19e eeuw kwam de molen in handen van de nieuwe eigenaren van Kasteel Puth, de familie de Marchant d’Ansembourg. Rond 1920 begon de vergaarvijver dicht te slibben. De molen werd toen aangedreven door een dieselmotor en iets later door een elektromotor. In de jaren dertig werd de molen stilgelegd vanwege teruglopende werkzaamheden. De molen werd niet gesloopt, maar in de loop van enkele jaren werden de onderdelen meegenomen door iedereen die er iets van kon gebruiken voor eigen bouw.

In het begin van de jaren veertig was er van de molen vrijwel niets meer over.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Tijdsperiodes

Thema's