Pingerhoeve (Nuth)

Hoeve Pingerweg 11 Heuts, 1971 De Pingerhoeve, gelegen aan de Pingerweg 11 te Beekdaelen (tot en met 2018 gemeente Nuth), was van oudsher een boerderij. 

De hoeve met binnenplaats, woonhuis met verdieping en schilddak stamt uit de 18e eeuw. Onderaan is de hoeve van baksteen met speklagen van mergel, boven van vakwerk.

Zes generaties van de familie Corten hebben er gewoond, gevolgd door twee generaties van de familie Frijns. Mathijs Hubert Lejeune werd in 1925 eigenaar en in 1970 werd de hoeve verkocht aan de familie Heutz. 

Vader Heutz startte hier een boerderijrestaurant, de Pingerhof, dat bekend werd om zijn jaarlijkse slachtfeesten. De oude koeienstal werd een uitstekend restaurant. De binnenplaats en het vakwerkhuis waren niet voor publiek toegankelijk. De familie Heutz zorgde ervoor dat de status van ijksmonument werd toegekend. Op 6 april 1972 werd het ingeschreven in het Rijksmonumentenregister onder monumentnummer 30928.

In 2009 werd de vervallen hoeve van top tot teen gerenoveerd met behoud van zoveel mogelijk oude elementen….De oude spanten zijn nog goed zichtbaar in de b&b kamers… De nummering van het vakwerk is goed zichtbaar op de binnenplaats en de voordeur van het oude woonhuis bevat zelfs originele Roccoco versieringen. Enkele oude eiken balken zijn vervangen omdat ze waren aangetast door houtworm.

Op het dak van de b&b en het restaurant liggen nog de originele rode dakpannen. Onder de poort ziet u nog hoe vroeger de pannen met riet werden vastgelegd. 

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Thema's