Nijswiller (Gemeente Gulpen-Wittem)

Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer SHBO-0007437; http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechtenGeschiedenisschets

Het Dorp Nijswiller is ontstaan in de middeleeuwen aan de kruising van de oude Romeinse Heerweg van Maastricht naar Aken en de Selzerbeek.

Herkomst naam

Plaatsnamen waarin de vorm Wiler voorkomen zijn overduidelijk nederzettingen die teruggaan tot de Merovingische of Karolingische periode (eerste helft 5e eeuw tot einde 9e eeuw).

De naam Wiler moet gezien worden als een voortzetting van het latijnse villare dat “tot een villa/boerderij behorend” betekent. De oudste vermelding van de naam Nijswiller dateert uit 1178 en staat te boek als “Wilra sancti Dionysii. Het dorp wordt ook wel vermeld als St. Dionysiuswilre en later Nyswilre. Van de heiligennaam Dionysius is dus nog enkel “nys” over. De volledige naam is een samentrekking van Wiler en de patroonheilige van de lokale kerk of kapel “Sint Dionysius”. Letterlijk betekent de naam dus “tot de villa/boerderij behorend van of bij St. Dionysius”.

Tags

Plaatsen

Tijdsperiodes

Thema's