Leeuw, hoeve de (Nuth)

De hoeve de Leeuw was gelegen in de buurt van Kasteel Reijmersbeek aan de Leeuwerweg. De buurtschap Leeuw of Lui ontleende haar naam aan de hoeve.

De hoeve was in bezit van de balije der Duitse Orde te Alden Biesen. In 1586 wordt melding gemaakt van verpachting aan Leonard Bosch. In 1661 wordt Mathijs Hamers de nieuwe pachtboer, gevolgd in 1682 door Caspar Brandts uit Nierhoven als halfwinnaar van hoeve de Leeuw. Vanaf 1730 is Frans Frijns  de nieuwe pachter.

De hoeve wordt, met de overige bezittingen van de balije Alden Biesen, op 21 februari 1798 als staatsdomein verkocht aan Joseph Werner Wolff en J. G. Frissen te Nuth voor 600.000 frank.

Meer dan 200 jaar zal de hoeve in de handen van de familie Frijns blijven, eerst als pachters en later als eigenaar. Opvallend is het lange contact met Nierhoven, waar de familie  Frijns ook een hoeve heeft.

De hoeve is afgebroken op 25 november 2015 ten behoeve van een nieuwe op- en afrit van de A76 in het kader van de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Thema's