Leeszaal en Openbare Bibliotheek (Tempsplein)

In 1917 verrees als eerste gebouw aan het Tempsplein de Openbare Leeszaal en Bibliotheek. Het Tempsplein en het Lindeplein (momenteel De Hesselleplein geheten) waren beide een onderdeel van het stadsontwerp voor Heerlen van Jan Stuyt. Beide pleinen lagen in elkaars verlengde en zouden het gebied moeten vormen waar middenstandswoningen gebouwd zouden gaan worden. Aan het Lindeplein verrees de Ambachtsschool en aan het Tempsplein dus de Leeszaal annex Bibliotheek.

Dit gebouw was een ontwerp van J.A. Pauw en het was de eerste bibliotheek met leeszaal in Limburg. Het katholieke bestuur wilde met de vestiging ervan de intellectuele ontwikkeling van de bevolking bevorderen.

Het gebouw heeft een symmetrische voorgevel met een vooruitstekende middenpartij die het schilddak doorbreekt. Op de begane grond bevond zich de leeszaal, studiezaal en een boekendepot. Helemaal bovenin woonde de conciërge. In de linkerkant van de voorgevel is nog een zandstenen gevelsteen waarop eveneens de voormalige functie is af te leiden.

Momenteel is het gebouw in gebruik als appartementencomplex.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Tijdsperiodes