'Laat het smaken' is van alle tijden

Eten en drinken doe je normaal gesproken om in leven en ook gezond te blijven. Dat was in ieder geval het uitgangspunt van het grootste deel van de bevolking in vroeger tijden. Als het dan ook nog smaakte, dan was dat mooi meegenomen. Het rijkere deel van de bevolking had wel vaker de gelegenheid ‘spekkie naar het bekkie’ te zoeken en niet alleen te eten wat ‘de pot schaft’. Toch gold ook voor hen, dat lekker eten vooral gereserveerd werd voor de hoogtijdagen, de feesten van het kerkelijk jaar zoals Nieuwjaar, Pasen en het Kerstfeest. Bij al die feesten speelden eten en drinken een belangrijke rol. De wat beter gesitueerden konden het zich veroorloven grote feestmalen te houden. Dat gebeurde ook wel bij een armer deel van de bevolking, maar dan sporadisch en alleen bij een bruiloft of een belangrijk jubileum. Toch blijkt dat de mensen in oostelijk Zuid-Limburg ondanks de armoede rijk aan innerlijk leven waren, tevreden in hun lot en dat feestvieren tot de meest geliefde bezigheden behoorde. Dat bericht althans de bisschop van Luik in 1538. Een overzicht van smakelijke traditionele feesten, de kermis en last, but not least, een menu voor een kermismaaltijd bij een Heerlense boerenfamilie.

Gepubliceerd in Wellermagazine, 2010-3.

Bekijk hier het artikel (pdf)