Kerk Verschijning van de Onbevlekte Maagd Maria (Molenberg)

Uitgave: Wimo. Op 5 juli 1919 wordt de parochie officieel en canoniek opgericht. De titel van parochie en kerk werd officieel "De Verschijning van de Onbevlekte Maagd Maria". De parochianen veranderden al heel snel de moeilijke officiële naam in de veel eenvoudigere: Parochie van O.L. Vrouw van Lourdes. Aanvankelijk werd een noodkerk ingericht aan de Justus van Maurikstraat, in de schuur van de Hoeve Molenberg. Deze noodkerk zou lang in gebruik blijven.

In 1926/1927 werd een kerk gebouwd naar een ontwerp van Caspar Franssen en diens zoon Joseph uit Roermond. Aanvankelijk had architect Fritz Peutz een ontwerp gemaakt voor de kerk, maar de nieuwe pastoor stelde de gebroeders Franssen aan.

De kerk is gebouwd in romaniserende stijl. Het gebouw is, komende vanuit het Caumerdal, bereikbaar via een mooie dubbele trappartij. Deze trappartij, naar een ontwerp van Technisch Bureau 'Ons Limburg', geeft een bijzonder entree aan de kerk, maar accentueert ook het karakteristieke heuvellandschap van de Molenberg.

Bron: www.kerkgebouwen-in-limburg.nl Tijdens de bouw van de kerk zijn door een bedrijfsongeval twee bouwvakkers overleden; dhr. A. Hermans en M. Middelveld.

De driebeukige neoromaanse kerk werd pas in 1935 ingewijd. Bijzonder in de kerk is de kruisweg. De veertiende statie is geschonken in 1769. De andere dertien staties zijn van een latere datum. Ze zijn allen van een bijzondere cultuur-historische waarde.

In 2003 is de kerk zowel van binnen als van buiten gerestaureerd.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags