Kerk H. Theresia van het Kind Jezus (Ransdaal)

Bron: www.kerkgebouwen-in-limburg.nl Van oudsher waren de inwoners aangewezen op de eeuwenoude Remigiuskerk van Klimmen en de Gertrudiskerk van Wijlre. De kerkgangers dienden of via het gehucht Termaar richting Klimmen of via Etenaken naar Wijlre naar de kerk te lopen. Zo moest er regelmatig een paar kilometer worden afgelegd om de mis bij te wonen of de sacramenten te ontvangen. Het mag duidelijk zijn dat dat voor de inwoners, vooral gedurende slecht weer en koude wintermaanden, een enorme opgaaf was.

In 1932 werd Ransdaal een zelfstandige parochie op verzoek van de inwoners van Ransdaal zelf. En uiteraard hoort bij een parochie ook een waardige kerk.

De kerk van Ransdaal is in 1932 gebouwd in traditionele stijl naar een ontwerp van Frits Peutz. De ligging van de kerk is dominant en is ten opzichte van de straatzijde in dwarsrichting geplaatst. Ze is gelegen op een hoger talud langs de Ransdalerstraat. Het gebouw is langgerekt. Een kenmerk dat wordt benadrukt door het lessenaarsdak dat tot achter de absis doorloopt. De kerk werd door de parochianen van Ransdaal gebouwd en bestaat uit Craubergersteen, hardsteen en mergel. De Craubergersteen is van ongelijke grootte, wat de kerk haar bijzondere karakter geeft. De toren staat in de frontgevel waar eveneens de spitsboogvormige entree is gemaakt. De slanke gotische ramen van de kerk bevatten doorzichtig vensterglas, waardoor een transparantie ontstaat die zo kenmerkend is voor veel werken van Peutz.

Achter de kerk ligt het kerkhof en naast de kerk de pastorie. In het middendeel van de rechterzijgevel van het schip werd in 1944 een Mariakapel aangebouwd geheel in de stijl van de kerk en in hetzelfde bouwmateriaal. 

Nadere bronnen en literatuur:

Tags