Kerk H. Stephanus (Wijnandsrade)

Aan de rand van het dorp Wijnandsrade ligt, op een laag punt, de kerk gewijd aan de H. Stephanus. De kerk wordt aan drie kanten omgeven door water. Aan de westzijde bevindt zich de slotgracht van Kasteel Wijnandsrade en aan de oostelijke zijde een vijver.

De parochie wordt voor het eerst vermeld in het Statutenboek van het Concilie van Susteren in 1303. De eerste kerk is naar alle waarschijnlijkheid gesticht door de kasteelheer van Wijnandsrade. De ligging in de directe nabijheid van het kasteel duidt daar ook op.

Van het huidige gebouw stammen de oudste onderdelen, te weten enkele delen van het koor, uit de 15e eeuw.

Op kosten van de baron, wonende op het kasteel, werd de kerk in 1750 grotendeels herbouwd. De kerk was namelijk te klein en te bouwvallig geworden. Ook werd toen de toren in zijn geheel afgebroken, vergroot aan de basis en geheel opnieuw opgebouwd.

Bron: www.kerkgebouwen-in-limburg.nl De kerk werd op 26 februari 1943 door een tijdbom getroffen. Een geallieerd vliegtuig moest zijn explosieve lading lossen en de tijdbom sloeg in de kerk in. Pas na twee dagen ontplofte het projectiel waarbij toren en schip vrijwel volledig instortte. Tijdens de reparatie ervan, na de oorlog, werd de kerk tegelijk verbouwd en vergroot.

Nadere bronnen en literatuur: