Kerk H. Servatius (Vaesrade)

Pastorie en oude kerk. In 1596 wordt door Martinus Snijders, 'scholtis der heerlijkheden Geleen en Amstenrade', in Vaesrade een kapel gebouwd.

In 1714 wordt de eerste kluizenaar van Vaesrade benoemd die zich naast de kapel mag vestigen in een door hem zelf te bouwen kluis onder de voorwaarden dat hij de kapel zal herstellen en de jeugd van Vaesrade zal onderwijzen

Wanneer Vaesrade in 1855 verheven wordt tot rectoraat onder de parochie Nuth, wordt er een hulp- of rectoraatskerk gebouwd die in 1857 gereed komt. De kluis wordt afgebroken en op die plaats wordt de pastorie gebouwd. De kapel wordt onderdeel van de kerk als sacristie.

Bron: www.kerkgebouwen-in-limburg.nl In 1929 wordt de rectoraatskerk te klein bevonden en vervangen door de huidige kerk. Ook de kapel annex sacristie wordt gesloopt.

In 1929 werd de huidige kerk gebouwd naar het ontwerp van architect Nic Ramakers uit Sittard in een stijl die beïnvloed is door het expressionisme en de neogotiek. Het gebouw is opgetrokken uit een soort hardgebakken baanringovensteen. Het kerkgebouw is bijna noord-zuid gepositioneerd met het koor richting het zuiden. Naast het voorportaal is een toren geplaatst. Het perceel wordt deels omgeven door een bakstenen muur met hierop een smeedijzeren hekwerk.

In 1939 werd het rectoraat verheven tot parochie.

In 1988 vindt een grote renovatie plaats.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags