Kerk H. Barbara (Treebeek)

Kerk H. Barbara (Treebeek)

Bron: kerkgebouwen-in-limburg.nl De parochiekerk van de parochie H. Barbara, gelegen aan de Schildstraat 44 te Treebeek/Brunssum, werd gebouwd in 1919/1920 naar een ontwerp van A.J. Kropholler. Het is een sobere zaalkerk met steunberen.

In 1927 werd het hoofdaltaar vervaardigd door het atelier J.W. Ramakers & Zonen, beeldhouwers, Geleen.

Het schip werd in 1951 verlengd in westelijke richting en voorzien van een nieuwe voorgevel met inpandig portaal en een sacristie.

De geplande toren is nooit uitgevoerd. In 1979 werd de dakruiter vervangen. Daarvoor in de plaats staat er aan de achterzijde een smalle open klokkenstoel.

Bron: www.katholiekbrunssum.nl Aan de achterzijde van de kerk vinden we ook een kapel, een kopie van de kapel in Banneux. Ook bevindt zich hier de begraafplaats, bestemd voor het begraven van overledenen of het bijzetten van asbussen van personen die bij leven behoorden tot de R.K. parochies H. Barbara (Treebeek), Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans (Treebeek), Onbevlekt Hart van Maria (Fatima) of Heilige Geest in Brunssum.

De kerk en parochie zijn opgedragen aan de Heilige Barbara († 306). Op afbeeldingen zijn haar attributen onder andere een toren met drie ramen, een kanon en een palmtak me zwaard. In Zuid-Limburg was het feest van Sint-Barbara (4 december), als patrones van de mijnwerkers, een van de belangrijkste feestdagen van het jaar en lange tijd, tot aan de mijnsluiting, een vrije dag.

De parochie behoort tot de parochiecluster Brunssum Noord-West (parochies H. Barbara, Onbevlekt Hart van Maria, H. Geest en O.L. Vrouw van de H. Rozenkrans).

Nadere bronnen en literatuur: