Kerk H. Agatha (Eys)

Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer 7.173; http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten Het dorpje Eys kende al vanaf de 12e eeuw een kerkgebouw in eigendom van de st. Pauluskapittel in Luik. Deze oude kerk werd in 1712 herbouwd. Twintig jaar later, in 1734, werd een nieuwe eenschepige kerk gebouwd naar ontwerp van Johan Conrad Schlaun. Deze kerk kwam rechts van de Eyserbeek te liggen, iets ten zuidwesten van de oude kerk.

De oude kerk werd in 1745 afgebroken terwijl de nieuwe kerk pas in 1770 werd ingewijd. De toren aan de westzijde heeft een barokke spits. Het is daarmee een van de weinige barokkerken in Limburg. De kerk ligt in het centrum van Eijs op een lage heuvel. Het grondgebied is middels een muur van de stoep gescheiden en rondom de kerk ligt een plantsoenachtige tuin waarin nog enkele grafkruisen staan.

In 1934 en 1935 werd de kerk vergroot naar een ontwerp van M.N. Ramakers door het aanbrengen van twee zijruimten aan weerszijden van het koor. De kerk heeft opvallende ovale vensters met een hardstenen omlijsting. Het orgel in de kerk dateert van 1844.

Nadere bronnen en literatuur: