Immanuelkerk (Treebeek)

 

Bron: www.kerkgebouwen-in-limburg.nlMet de groei van de mijnindustrie groeide ook het protestantse deel van de bevolking. Aanvankelijk werden de protestanten die in het huidige Treebeek woonden, vanuit Sittard en Heerlen van zielzorg voorzien. Te Hoensbroek werd in 1913 een hulpkerk in gebruik genomen en bediend door de predikant van Sittard. Deze noodkerk bleef in gebruik totdat de permanente Immanuelkerk te Treebeek en de Goede Herderkerk te Hoensbroek in gebruik werden genomen.

De plannen voor een zelfstandige Hervormde Gemeente te Treebeek dateren al van kort voor de Tweede Wereldoorlog. Door het uitbreken daarvan werd realisatie van de bouw echter opgeschort. Na de oorlog werd een bouwterrein gevonden dat vrijwel direct naast de toekomstige Rooms-Katholieke kerk lag. Het ontwerp was van de hand van architect J.G.A. Heineman uit Velp. Met de bouw werd gestart in 1955 en datzelfde jaar nog kon de kerk in gebruik genomen worden.

In 1993/1994 fuseerden de Hervormde gemeenten van Treebeek, Brunssum, Hoensbroek en Nuth. Er moest daartoe wel een groter kerkgebouw komen. Aanvankelijk is er gepoogd om de Rooms-Katholieke Kerk van de O.L.V. van de H. Rozenkrans aan te kopen, maar de gevraagde prijs daarvoor werd te hoog bevonden. Uiteindelijk werd de Immanuelkerk gesloopt en op hetzelfde terrein werd een nieuwe kerk gebouwd, de Pelgrimskerk. Deze werd in 1998 in gebruik genomen.

Tags

Plaatsen

Thema's