Huis de Wever (Nuth)

In 1850 verhuist apotheker Frans de Wever van Sittard naar Nuth en begint een apotheek in de witte boerderij aan de Stationsstraat (naast America). In 1875 bouwt hij het grote witte huis aan de Stationsstraat 48.

In 1902 vestigt August de Wever zich als huisarts in het ouderlijk huis aan de Stationsstraat 48. Rond zijn huis ontwikkelt hij een parkachtige tuin met een grote verscheidenheid aan planten.

Op 21 maart 1947 overlijdt August de Wever.

Om te komen tot een verantwoorde kernvorming en centrum in deze gemeente, koopt de gemeenteraad op 6 december 1949 het pand 'De Wever'. Het huis wordt verhuurd, o.a. de Technische Dienst van de gemeente wordt er gehuisvest.

Het park achter de villa wordt in 1951 ingericht als concerttuin met als vaste kiosk de kiosk van de harmonie St. Bavo.

In 1958 wordt het huis “De Wever” afgebroken.  Door tevens de boomgaard van de familie Klinkenberg aan de Stationsstraat aan te kopen, schiep het gemeentebestuur de mogelijkheid om ter plaatste tussen de Stationsstraat en de Nuinhofstraat een nieuwe kom te vormen. Tevens is het nieuwe gemeentehuis met parkeerplaats hier gepland. De naam De Wever leeft voort in de nieuwe straatnamen Deweverstraat en Deweverplein ter plaatse.

De planten uit de tuin werden voor een deel overgebracht naar de botanische tuin in Terwinselen en naar de, naar de Wever vernoemde tuin van het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Thema's

Beroepen